Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sok przecierowy jabłko-marchew-nektarynka

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
marchew średniej wielkości 3 sztuki
nektarynki 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Sok przecierowy jabłko-marchew-nektarynka

Jabłka myjemy i wycinamy z nich gniazda nasienne, bez konieczności obierania. Najlepiej do tego sprawdzą się jabłka twarde i słodkie, np. GALA, JONAGOLD. Marchewkę dokładnie myjemy i jeśli jest taka konieczność obieramy (ja zazwyczaj kupuję czystą więc nie obieram). Nektarynki myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich pestki. Wrzucamy kolejno jabłka, marchew, nektarynki do sokowirówki. Na koniec dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek.

Można pasteryzować wówczas nie musimy soku wypić od razu. Przed każdym spożyciem należy wstrząsnąć energetycznie butelką, gdyż sok może delikatnie rozwarstwiać się. W zależności od soczystości produktów uzyskamy mniej lub więcej dość gęstego soku. Mniej więcej 500ml.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 27.12.2013 06:01
lubię takie soczki :)
Klausia 12.11.2013 13:29
Dokładnie, nie ma potrzeby obierać bo tracimy niepotrzebnie tylko cenne witaminy :) W dodatku skórka szczególnie czerwona nadaje piękną barwę :)
joanna__s 12.11.2013 13:26
Ja robię taki sok co kilka dni. Ale bez nektarynki. Jest przepyszny, a przede wszystkim zdrowy, bez żadnych sztucznych dodatków. Jabłek też nie obieram, bo pod skórą jest najwięcej witamin. Cała moja rodzina go uwielbia.
bogusia19 12.11.2013 13:17
smaczny soczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak