Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawowo-jabłkowe ciasto

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 25 dag
cukier 10 dag
mąka pszenna 40 dag
jajko 3 sztuki
proszek do pieczenia 1/2 opakowania
mleko ciepłe 3 łyżki
kawa rozpuszczalna 1 czubata łyżka
DODATKOWO:
cukier 8 łyżek
kasza manna 1 łyżka
orzechy mielone 2 łyżki
jabłka 60 obrane

Przepis i sposób przygotowania na: Kawowo-jabłkowe ciasto

Kroki postępowania

1
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka jajek i kawę rozpuszczona w mleku. Z tych wszystkich składników zagnieść szybko kruche ciasto i schłodzić w lodówce.
Krok 1 - Kawowo-jabłkowe ciasto foto
2
Formę (36 cm na 26 cm)wysmarować tłuszczem i wyłożyć na dnie 3/4 schłodzonego ciasta.
Jabłka pokroić w plasterki, wymieszać z kaszką, orzechami i 5 łyżkami cukru, przygotowane jabłka wyłożyć na ciasto.
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i 3 łyżkami cukru, ubita pianę rozsmarować na jabłkach
Krok 2 - Kawowo-jabłkowe ciasto foto
3
po wierzchu posypać kruszonką przygotowaną z reszty ciasta.
Krok 3 - Kawowo-jabłkowe ciasto foto
4
Piec 30 min w temp. 180st.
Krok 4 - Kawowo-jabłkowe ciasto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 11.11.2013 12:01
przecudnie podane
everay 11.11.2013 10:55
pysznie....:)
2milutka 11.11.2013 09:45
aż ślinka leci od samego patrzenia:)
Krzysztof15 11.11.2013 09:06
bardzo smaczne
Magula 11.11.2013 09:01
mniam wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak