Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królewski miodownik

5.0
(31)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto miodowe:
Biszkopt
Masa budyniowa:
powidła śliwkowe

Przepis i sposób przygotowania na: Królewski miodownik

Kroki postępowania

1
Ciasto miodowe:
2 szklanki maki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki mleka
5 łyzek miodu prawdziwego płynnego
1/2 szklanki cukru
120 g margaryny
2 jajka wiejskie
szczypta przyprawy do piernika

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
2 szklanki mleka 3,2%
1/2 szklanki cukru
200 g margaryny
32 g cukru waniliowego
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka kropel olejku migdałowego

Dodatkowo:
polewa czekoladowa
powidła śliwkowe


Ciasto miodowe: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z sodą dodać płynny miód jajka mleko szczyptę przyprawy do piernika oraz margarynę,wsypać cukier zagnieść ciasto.Podzielić na dwie częsci. jedną częścią ciasta wylepić blaszkę o wym 29/35 wyłożoną wcześniej pergaminem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego do 170*c piekarnika i piec 15 minut.Tak samo upiec drugie ciasto
Krok 1 - Królewski miodownik foto
2
Biszkopt: Jajka zmiksować na białą puszystą masę z cukrem,mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do masy jajecznej cały czas mieszając.Tak przygotowany biszkopt wylać do tej samej blaszki w której piekliśmy ciasto miodowe wstawić do piekarnika i piec 25 minut w temp 160*c.Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.
Krok 2 - Królewski miodownik foto
3
Masa budyniowa: W częsci mleka rozrobić mikserem mąkę.pozostałe mleko zagotować z cukrem,dodać rozrobiona mąkę,ugotować budyń. Odstawić do wystygniecia. Margarynę utrzeć na puch dodać po łyżce zimnego budyniu kilka kropli olejku migdałowego i utrzeć puszysty krem.
Przełożenie: Jeden płat ciasta miodowego przełożyć powidłami śliwkowymi nałożyc połowę kremu budyniowego przykryć biszkoptem nałożyć resztę kremu i przykryć plackiem miodowym.
Krok 3 - Królewski miodownik foto
4
Udekorować polewą czekoladową ciasto i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce wtedy placki miodowe zmiękną i ciasto nabiera charakteru.
Smacznego życzę:)))
Krok 4 - Królewski miodownik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 07.02.2014 09:22
Wow, po takim kawałku to już chyba bym nic więcej w siebie nie wcisnęła :) Super jest!!!
Monia 11.11.2013 17:53
Bardzo wysokie ciasto... jak na królewskie przystało, mniam :)
wyattearp 11.11.2013 17:27
zjadłabym takie ciacho
Poison1988 11.11.2013 14:36
królewska rozkosz podniebienia :)
kasienka23 11.11.2013 10:35
wygląda świetnie!
fotoviderek 11.11.2013 09:22
Pyszne ciacho :)
iziona 11.11.2013 08:40
Od jakiegos czasu chodzi za mną to ciasto, kiedyś robiłam je bardzo często
monisia1977 11.11.2013 08:05
super ciacho
miroslawa 11.11.2013 04:16
super ciasto, zabieram do ulubionych
Lis 11.11.2013 02:25
Wygląda tak apetycznie, że aż przez chwilkę zabrakło mi słów....
migotka28 10.11.2013 23:18
pięknie wygladają te warstwy
Mniam 10.11.2013 22:16
Ulubione ciasto mojej mamy. Twoje wygląda bardzo pięknie :)
Wiesława1 10.11.2013 22:13
przepyszny miodownik
Łucja 10.11.2013 22:11
wygląda po królewsku : )
mufinka79 10.11.2013 22:05
Pyszne ciasto. Pięknie podane :)
Gary Michy 10.11.2013 21:47
Bardzo pyszne ciasto, u mnie ,,króluje'' na święta :)
babeczka007 10.11.2013 21:35
pięknie się prezentuje !!
Konczi 10.11.2013 21:22
moje ulubione ciacho .. nie wiem czemu ale w okresie przedświątecznym zaczyna gościć u nas bardzo często
Kuchenka 10.11.2013 21:10
super ciasto
Małgorzata9 10.11.2013 21:09
rewelacyjne ciacho
IwonaDD 10.11.2013 20:56
wspaniały!!!!!!!!
V_kuchareczka 10.11.2013 20:55
wygląda bardzo apetycznie
gosia1988 10.11.2013 20:45
rewelacyjnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak