Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 200 g
żółtko jajek 1 sztuka
sól
boczek 0,3 kg
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Kroki postępowania

1
Obrać ziemniaki, ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu wody zagnieść ziemniaki. Ostudzić tak aby były letnie (nie zimne). Na stolnicy do kartofli dodać mąkę i żółtko. Wyrobić ciasto. Należy dodatkowo podsypywać stolnicę mąką. Mąkę dodawać z umiarem. Z wyrobionego ciasta uformować kopytka.
Krok 1 - Kopytka foto
2
Pokroić boczek. Usmażyć go.
Krok 2 - Kopytka foto
3
Zagotować pół garnka wody. Do gotującej wody wrzucić ostrożnie kopytka. Gdy wypłyną na powierzchnie gotować jeszcze około minuty. Podawać z tłuszczem i boczkiem.
Krok 3 - Kopytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babciagramolka 10.11.2013 19:00
Zawsze mówiłam , że najprostsze jest najsmaczniejsze
miroslawa 10.11.2013 05:04
tak długo się do nich przymierzam, że w końcu trzeba je zrobić
Gracer 09.11.2013 21:48
moje smaki
Magda60 09.11.2013 21:26
lubie kopytka
Magula 09.11.2013 21:20
mniam zjadłąbym takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak