Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po węgiersku wg Iwony

5.0
(38)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

NA PLACKI
jajko 1 szt
czosnek 1 ząbek
ziemniaki 500 g
mąka ok.100 g
cebula 1 szt mała
sól do smaku
natka pietruszki 1 pęczek
olej do smażenia
Na gulasz:
przecier pomidorowy 50-70 g
papryka 1 szt
cukinia 1 szt
cebula 1 szt
papryczka chili 1 szt
sól do smaku
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
cielęcina bez kości 500 z udźca

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku wg Iwony

1.Cebulkę posiekać, paprykę i cukinię pokroić w kostkę;
2.Mięso pokroić w kostkę o średnicy 2 -3 cm. Obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju na dużym ogniu.
3.Dodać do smażącego się na patelni mięsa rozdrobnioną papryczkę chili, słodką paprykę i cebulę, smażyć razem kilka minut, następnie dodać połowę cukini i papryki pokrojonych wcześniej w kostkę;
3.Po kilku minutach całość zalać wodą, dodać przecier pomidorowy,doprawić solą i pieprzem do smaku. Zmniejszyć palnik i dusić na małym ogniu około 1-1,5h. W razie potrzeby dolać odrobinę wody (gdyby zbyt dużo się wygotowało);
4.Na 10 minut przed końcem dodać wcześniej pozostawioną drugą połowę cukini i papryki pokrojonej w kostkę. Warzywa,które były dodane na początku podczas gotowania rozpadły się i nadały charakterystyczny smak gulaszowi, te dodane na końcu zostaną lekko obgotowane, dzięki czemu podczas jedzenia będą chrupiące i będziemy je czuć.
4.Po tym czasie gulasz wyłączyć;
5. Ziemniaki,cebulę i czosnek zetrzeć na tartce o "małych oczkach".Dodać posiekaną natkę pietruszki, jajko, sól, pieprz, mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Chochelką nabierać trochę masy ziemniaczanej, kłaść na patelnie formując duże placki. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron.
6.Placki odsączyć z oleju i kłaść po jednym na talerzu, polać chochelką gulaszu, złożyć na pół i wierzch również polać gulaszem;
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 28.01.2017 16:57
Uwielbiane placki przez moją rodzinkę.;)
bietka 20.10.2016 12:15
smaczne jedzonko :)
MonikaW 16.09.2016 07:06
super przepis, pozdrawiam
pestka 01.09.2016 11:53
bardzo smaczny
smerfetka79 09.07.2016 23:57
wygląda bardzo smacznie.
ben-ka 22.05.2016 13:49
Jak ja je lubię..................
anka1988 28.12.2015 21:59
uwielbiam! muszę zrobić na obiad.
usmiech 31.07.2015 13:48
ładnie wygląda
IZABELA29 23.06.2015 19:41
przepysznie wyglada
Ada-Gaba 21.06.2015 20:08
moje smaki
Stenka 02.06.2015 18:28
Bardzo lubię
Pawlus14 12.03.2015 09:01
Super danie....uwielbiam takie żarcie
Suonatar 03.01.2015 15:17
Uwielbiam :)
kasia.s 05.12.2014 10:13
Lubię skusić się raz na jakiś czas na taki placek:)
berys18 18.10.2014 10:28
smakowicie wygląda
Kejti 26.02.2014 00:21
Lubię taki :-)
JOANNA16 12.02.2014 21:54
pyszności)))
ZEWA 10.02.2014 19:18
uwielbiam a do tego Twoja propozycja bardzo apetycznie wygląda :)
kecaj0075 09.02.2014 19:28
coś pysznego:)
gosiag 07.02.2014 20:41
bardzo lubie placek po wegiersku. ale z cielecina jeszcze nie robilam.
Kuchenka 02.02.2014 08:46
apetyczne danie :)
Basia03 29.01.2014 07:32
Oj jest bardzo pyszny :) palce lizać.
gosia&gosia 21.01.2014 19:28
pyszny placek :-)
pacpaw 17.01.2014 23:35
placek pierwsza klasa
w mojej kuchni 01.01.2014 19:41
smakołyki, takie placki to lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak