Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w sosie własnym

5.0
(1121)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Szukacie pomysłu na obiad, którym naje się cała, kilkuosobowa rodzina? Koniecznie sięgnijcie po przepis na schab duszony w sosie własnym. Podajcie go z ziemniaczanym puree i ulubioną surówką.

Pomysły na dania obiadowe znajdziecie w serwisie Doradca Smaku 

Składniki:

schab bez kości 300-400 gramów
cebula 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat 1/2 łyżeczki
mąka 1-2 łyżka
śmietana kwaśna 1-2 łyżki
natka pietruszki do posypania
woda 150 mililitrów

Porada

Proszę się nie martwić suchością i przypalenizną, podczas duszenia mięso nabierze konsystencji takiej, że będzie się rozpływać w buzi.

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie własnym

  • Pyszny schab w sosie własnym 
  • Schab z ziemniaczkami i surówką 
  • Pomysł na obiad, który smakuje każdemu


Mięso rozpływające się w ustach? To musi być schab w sosie! Świetnie sprawdzi się jako danie na niedzielny, jak i codzienny obiad. Każdy, kto posmakuje tego mięsa, będzie zachwycał się jego smakiem! 

1. Schab pokroić w plastry o grubości 1-2 cm.


2. Kawałki mięsa położyć na suchej dobrze nagrzanej patelni. Mięso powinno ładnie się zbrązowić, ale nie przypalić. Ma nabrać koloru z obydwu stron. To właśnie te przypieczone soki nadadzą wyjątkowego smaku sosowi. Smażąc, kontroluj stopień zrumienienia i temperaturę patelni. W razie potrzeby zmniejsz ogień/moc palnika.


3. Gdy mięso jest dość dobrze przyrumienione, dodać posiekaną cebulę i zalać wodą tak, aby przykrywało mięso. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu około 40-60 minut. W razie potrzeby dolać wody (gdyby się wygotowała).


4. Gdy mięso jest miękkie, zagęścić sos łyżką mąki wymieszaną z 50 ml zimnej wody. Następnie dodać łyżkę śmietany, posiekaną natkę pietruszki, zamieszać i wyłączyć źródło ciepła. Sos i schab gotowy - smacznego!

Przepis na schab w sosie własnym jest bardzo prosty. Wystarczy zaledwie kilka składników oraz odpowiednich przypraw, by nadać mu wspaniałego smaku i aromatu. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kociamama 4 tygodnie temu
Nie wiem co mi odbilo, ze sie nabralam na ten przepis : przypalone mieso, cebula a wszystko wykonczone smietana!!!!!. Smak absolutnie ohydny!!!! Konsystencja podeszwy obuwia roboczego. Zmarnowalam dobre mieso !!!!!
Doradca Smaku 3 tygodnie temu
Smażenie i duszenie schabu nie jest łatwe. łatwo mięso przypalić, a potem wysuszyć. Należy cały czas kontrolować stopień zrumienia schabu oraz ilość wody na patelni.
naka 23.03.2024 19:06
kocham ten przepis i robię go po raz drugi. to najlepszy schab w sosie własnym jaki zrobiłam!!!!!A nie jestem poczatkującą gospodynią. Super i jak nie spróbujesz to nie wiesz co tracisz.
Rolina 1988 23.03.2024 16:12
Nie widze w tym przepisie żadnych przypraw
naka 23.03.2024 19:10
i cebula oczywiście
naka 23.03.2024 19:07
sól i pieprz to nie przyprawy?
Abc 08.07.2023 17:42
Bardzo dobry przepis wypróbowałam i polecam.
Bodziolod 12.02.2023 15:36
Proponuje do cebuli dodać również czosnek a zamiast wody użyć bulionu, przecież na wodzie to zero smaku, dodatkowo należy to doprawić papryką w proszku. Tak zrobiłem i wyszło ekstra
naka 23.03.2024 21:40
nie zobaczyłeś, ze smaku dodaje mocno przyrumienione mieso? nie trzeba bulionu ani papryki ani niczego extra. Oczywiscie mozesz doprawic jak chcesz, ale papryka do delikatrnego miesa? Pleaseeeeeee
naka 23.03.2024 20:10
wszystko można przyprawić według gustu, ale podstawa sól, pieprz i cebula. jak dla mnie pychota!!!
Ana 13.05.2023 13:05
Nieprawda. Tylko wg przepisu. Rewelacyjny, wyjątkowy smak. Nic nie zmieniajcie.
Tgz 21.08.2022 10:36
Zrobiłem raz, do tej pory bo dziś bede robił znowu, zdążyłem spróbować tylko pod koniec robienia, domownicy mi nic nie zostawili :( Dziś sobie trochę odłożę i dobrze schowam na jutro do pracy ;-)
Gabi354x 22.08.2021 11:23
Robiłam kilka razy i za każdym razem schab wychodzi przepyszny.
Panikuchni 25.04.2021 17:36
Zrobiłam wszystko po kolei. Totalny brak smaku. Nie wiem co mogłam zepsuć.
naka 23.03.2024 20:13
naprawdę? może nie gotuj więcej. Taka rada z głębi serca.
naka 23.03.2024 20:07
a wiesz co to sól ,pieprz i cebula? czy raczej nieznane??
Doradca Smaku 26.04.2021 18:31
Kolejnym razem się uda :)
bietka 31.01.2019 19:11
Bardzo smaczny schabik :)
Emiliozo 23.02.2014 19:38
smakowite mięso
Alex_M 30.11.2013 11:14
pyszny obiadek! :)
ONY_za_kare 28.11.2013 16:52
smaczne danie!
msmariusz 16.11.2013 22:21
fajne danie
EmciaPichci 11.11.2013 06:18
tradycyjnych potraw nigdy dość :)
w mojej kuchni 09.11.2013 22:30
jakie przysmaki na talerzu
Konczi 09.11.2013 20:24
to musi być pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak