Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Granola robiona w domu

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

płatki owsiane 3 szkl
słonecznik łuskany 1/2 szkl
migdały 1/2 szkl
orzechy włoskie 1/2 szkl
rodzynki 1/2 szkl
masło 1/2 kostki
miód 1/4 szkl
cukier brązowy 2/3 szkl
czekolada 1.2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Granola robiona w domu

Granola to mieszanka płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru lub miodu, pieczona do chrupkości.

Mieszamy razem w misce płatki z nasionami i bakaliami oraz posiekanymi orzechami .Doprowadzamy do wrzenia masło z cukrem .Zdejmujemy z ognia ,dodajemy miód , mieszamy .Syrop wlewamy do sypkich składników.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy mieszankę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Co pięć minut mieszamy mieszankę, aby równomiernie się zarumieniła.
Gotową i ostudzoną granolę mieszamy ze startą czekoladą i przekładamy do szczelnego słoja.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 23.01.2014 17:11
ale satysfakcja , prawda?
02.11.2013 15:06
plagiat, jak zwykle skopiowany przepis z artykułu http://www.we-dwoje.pl/jak;zrobic;granole,artykul,33309.html

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak