Przepis i sposób przygotowania na: Frittata z Fetą
Kroki postępowania
Cebulę obrać i pokroić w pół plasterki. Pokroić w grube plastry ziemniaki.
Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę. .
Ułożyć pomiędzy cebulą plastry ziemniaków i usmażyć je na rumiano z obu stron.
Wlać na patelnie resztę oleju. Wrzucić posiekany rozmaryn , natkę i tymianek.
Wetknąć w masę kostki Fety.
Posolić i posypać pieprzem.
Posypać usiekaną dymką.
Przykryć i doprowadzić do ścięcia jajek ( można wstawić patelnię do piekarnika i zapiec pod grillem).
Podawać obłożoną listkami sałat. Posypywać usiekaną dymką.
* Tu akurat Feta ale można dać inny ser bliższy kuchni hiszpańskiej
** Można całość robić na raty ( gotować ziemniaki, smażyć ziemniaki, smażyć cebulę) układając w foremce do zapiekania i w ostatnim momencie zalewać masą jajeczno-śmietankową i zapiekać w piekarniku.