Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z boczkiem i cebulą

5.0
(48)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
Dodatki:
wędzonego boczku 350 g
cebuli 350 g
świeżo starta gałka
muszkatołowa do smaku
Masa jajeczna :

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z boczkiem i cebulą

Kroki postępowania

1
Ciasto :
250 g mąki pszennej typ 500
1 jajko
150 g margaryny Kasia
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta cukru
2 łyżki zimnej wody

W misce robota z nożami siekającymi umieścić wszystkie składniki ciasta i pulsacyjnie połączyć je ze sobą.
Wyjąć ciasto na blat lub stolnicę, lekko oprószyć mąką, szybko zagnieść i zawinąć w folię spożywczą.
Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia ( ja trzymałam dwie godziny ).
Krok 1 - Tarta z boczkiem i cebulą foto
2
Gdy ciasto się chłodzi boczek pokroić w paski i podsmażyć na patelni.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w pióra i podsmażyć na drugiej patelni na odrobinie oleju, gdy się zeszkli lekko posolić.
Usmażona cebulę przełożyć do boczku, doprawić pieprzem i gałką i wymieszać.
Krok 2 - Tarta z boczkiem i cebulą foto
3
Formę ceramiczną do tarty o średnicy 28 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Ciasto po schłodzeniu wyjąć z lodówki i przez folię wałkować kółko trochę większe od formy.
Potem ułożyć w formie ciasto folią do góry.
Wyrównać spód i dociskając lekko do ścianek zrobić rant na bokach formy.
Nakłuć ciasto widelcem i zakryć je papierem do pieczenia.
Na papier nasypać np. ryż lub inne ziarna aby zrobić obciążenie.
Tak przygotowane ciasto wstawić z formą do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiec 15 minut.
Krok 3 - Tarta z boczkiem i cebulą foto
4
Masa jajeczna :
4 jajka
150 g żółtego sera ( u mnie salami )
4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
4 łyżki naturalnego jogurtu gęstego
pieprz kolorowy do smaku
świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
sól do smaku
ostra papryka do posypania

Potem wyjąć formę z piekarnika na kratkę a temperaturę zmniejszyć do 190 stopni.
Do miski wbić jajka, dodać jogurt, śmietanę i starty ser oraz przyprawy i wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć boczek z cebulą a na boczek wyłożyć masę z serem i oprószyć papryką
Ponownie wstawić formę do piekarnika i zapiekać 35 minut.
Krok 4 - Tarta z boczkiem i cebulą foto
5
Po upieczeniu wyjąć formę z tartą z piekarnika i przestudzić.
Podawać na ciepło.
Krok 5 - Tarta z boczkiem i cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 14.11.2013 07:07
wspaniala i smaczna
Katarzyna/kate1980 07.11.2013 21:12
uwielbiam tarty koniecznie i tę muszę wypróbować
muffina 06.11.2013 08:46
o jeje super to wszło bardzo apetycznie wgląda
marcia7 05.11.2013 18:19
bardzo smakowita ta tarta
V_kuchareczka 05.11.2013 18:10
bardzo smaczne jedzonko
sanielcia 05.11.2013 17:51
musi być pyszna
Poison1988 05.11.2013 17:28
ajjj poproszę kawałeczek - wyśmienita! :)
Marta11 05.11.2013 17:14
zapewne smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak