Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki wołowe z włoską nutą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 4 sztuki
rozmaryn świeży 2 gałązki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
jałowiec 1 łyżka jagód
Goździki całe Prymat 2 sztuka
olej do smażenia 1 wg potrzeby
masło 2 łyżki
pieprz mielony 1 szczypta do smaku
sól 1 szczypta do smaku
cukier 1 szczypta do smaku
woda 2 szklanki
wołowina 0,5 (na bitki)
grzyby suszone 10 sztuk
wino czerwone wytrawne 1/4 szklanki
oregano 1 szczypta do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wołowe z włoską nutą

Kroki postępowania

1
Grzyby namoczyć zalewając wrzątkiem.
Krok 1 - Bitki wołowe z włoską nutą foto
2
Wołowinę pokroić w cienkie plasterki ( w poprzek włókien ) i rozklepać na cienkie plastry tłuczkiem do mięsa .Posypać szczyptą pieprzu i polać olejem . Wetrzeć go w mięso. Ułożyć bitki jedną na drugiej i zostawić na 30 minut by mięso skruszało.

Rozgrzać olej z masłem i zrumienić na tłuszczu mięso. Przełożyć do garnka razem z tłuszczem w którym sie smażyły.
Krok 2 - Bitki wołowe z włoską nutą foto
3
Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić . Dodać do bitek.
Dorzucić przekrojone na połówki grzyby, jałowiec, goździki i rozmaryn .
Krok 3 - Bitki wołowe z włoską nutą foto
4
Wlać wodę z moczenia grzybów i 1,5 szklanki wody. Lekko posolić .Dusić ok. 2 godziny aż bitki będą bardzo miękkie.
Krok 4 - Bitki wołowe z włoską nutą foto
5
Dolać wino i dołożyć koncentrat. Dusić jeszcze 30 minut. Sos powinien się zredukować do objętości 3/4 szklanki , a sos zagęści się przez rozgotowanie cebuli.

Doprawić do smaku oregano, pieprzem , szczyptą soli i cukru ( usunąć rozmaryn i jagody jałowca by się nie ,, pałętały po sosie) .
Krok 5 - Bitki wołowe z włoską nutą foto
6
Zainspirował mnie włoski przepis na bitki --,, Braised beef with porcini mushrooms " . Niby podobny do naszych bitek ale jednak inny . Postanowiłam spróbować z lekką modyfikacją .
Krok 6 - Bitki wołowe z włoską nutą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 05.11.2013 17:46
przepyszne danie
jasiek 05.11.2013 17:37
takie mięsko jest doskonałe
nogawkuchni 05.11.2013 16:08
Pyszny pomysł na smakowity,solidny i sycący obiadek,wygląda bardzo apetycznie i z pewnością jest pyszne,świetnie doprawione.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak