Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z kapusty pekińskiej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta pekińska 1/2 sztuki
cebula 2 sztuki
pieczarki 10 sztuki
wędzonka 20 dag
kiełbasa śląska 1 sztuka
wędliny różne 5 dag
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki do smaku
sól 1 szczypta do smaku
cukier 1 szczypta do smaku
pieprz mielony 1 szczypta do smaku
olej z pestek winogron 1/4 szklanki
koperek świeży usiekany 1/2 szklanki
kostka mięsna 1 do pieczeni

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z kapusty pekińskiej

Kroki postępowania

1
Kapustę obrać z wierzchnich uszkodzonych liści . Obciąć ,, piętkę ,, głąba i pokroić w grube paski lub grubą kostkę .Nie kroić cienko bo kapusta pekińska jest delikatna i w duszeniu może się zrobić ,,ciapkowata ,,.
Krok 1 - Bigos z kapusty pekińskiej foto
2
Bierzemy dużą i głęboką patelnię .
Pokroić boczek i wrzucić na patelnię z 2 łyżkami oleju . Smażyć mieszając aż się zrumieni i wytopi. W czasie kiedy się smaży - kroić drobno cebulę i dorzucić ją do lekko zrumienionego boczku . Pokroić drobno pozostałe wędliny i mięso oprócz cienkiej kiełbasy w paseczki , a kiełbasę w pół plasterki .Kiedy zarówno cebula jak i boczek będą już prawie gotowe dołożyć wędliny ( i mięso ) . Smażyć tak by lekko sie obrumieniły .
Krok 2 - Bigos z kapusty pekińskiej foto
3
Na końcu wrzucamy na patelnię pokrojone w duże kawałki pieczarki i smażymy mieszając by i one się zarumieniły .
Krok 3 - Bigos z kapusty pekińskiej foto
4
Podlewamy 1,5 szklanki wody i dusimy na małym gazie aż do chwili odcedzania kapusty co robimy po jakichś 45 minutach gotowania kapusty .
Krok 4 - Bigos z kapusty pekińskiej foto
5
Kapustę odcedzamy pozostawiając ok 1/2 szklanki płynu z gotowania . Wrzucamy Bulionetkę , podsmażone wędliny , cebulę i pieczarki razem z płynem w którym się dusiły ( powinno go zostać ok. 3/4 szklanki .
Dusimy odkryty bigos ( mieszając ) przez 45 minut. Doprawiamy koncentratem , pieprzem , cukrem do smaku .Pod koniec duszenia dorzucić koper ( zapomniałam położyć go na zdjęciu składników ) - wiem , że normalnie się go do bigosu nie daje - ale akurat w tej wersji doskonale wpływa na smak .
Bigos z kapusty pekińskiej podaję albo z pieczywem albo z ziemniakami , albo co mnie najbardziej odpowiada z kluskami typu śląskie , kopytka .
A jak zostanie to robię łazanki z bigosem .
Krok 5 - Bigos z kapusty pekińskiej foto
6
Życie wymusiło na mnie takie wykorzystanie kapusty pekińskiej. Po prostu są one za duże na 2 osoby - nie sposób wykorzystać jej na same surówki. Kupuję i z dolnej części robię kapuśniak , taki bigosik lub zasmażaną do kluch. Przy okazji wykorzystuję wszelkie kawałki wędlin i mięs pieczonych , które odkładam sobie w tym celu .
Krok 6 - Bigos z kapusty pekińskiej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 05.11.2013 22:04
Ja również jestem ciekawa jak smakuje taki bigos z pekinki, wkrótce wypróbuję.
Cranberry 05.11.2013 17:00
Muszę wypróbować :)
Adamorek 05.11.2013 16:53
ciekawa wersja
nogawkuchni 05.11.2013 16:02
Interesujący przepis,jedzenie wygląda apetycznie i zachęcająco,również nigdy nie jadłam bigosu z pekińskiej,warto by wypróbować.
Czarnula87 05.11.2013 15:47
z pekińskiej nie jadłam, jestem ciekawa smaku
Margaretkaw 05.11.2013 15:47
Rewelacja :) Na pewno wypróbuję Twój przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak