Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z powidłami i kremem z ajerkoniakiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 0,5 litra
masło roślinne 25 dag
budyń śmietankowy 1 sztuka
cukier puder 3/4 szklanki
ajerkoniak 50 ml
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
powidła śliwkowe
czekolada mleczna 1 tabliczka
Biszkopt 1 z 6 jajek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z powidłami i kremem z ajerkoniakiem

Biszkopt podzielić na 3 części.
Czekoladę roztopić na parze i wymieszać z powidłami śliwkowymi.
Wyłożyć powidła na pierwszą część ciasta i przykryć drugim kawałkiem.

Mleko zagotować odlewając wcześniej 1/2 szklanki.
W odlanym mleku rozprowadzić budyń wraz z mąką ziemniaczaną. Ugotować na mleku budyń i wystudzić.

Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem.
Nie przerywając ucierania dodać stopniowo zimny budyń oraz ajerkoniak.
Krem podzielić na dwie części.
Pierwszą część wyłożyć na ciasto z powidłami, przykryć trzecim kawałkiem ciasta, resztę kremu rozprowadzić na wierzchu ciasta. Można posypać wiórkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Luki 04.11.2013 06:59
musi być pyszne
Wiesława1 04.11.2013 06:50
Pyszny deer
monisia1977 04.11.2013 06:02
fajne ciacho
Luka Li 03.11.2013 23:51
super, na pewno smaczne!
Gracer 03.11.2013 21:28
to musi być pyszne
lara 03.11.2013 20:48
pyszne połączenie
Megg 03.11.2013 20:46
wyśmienite ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak