Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z masą serową i brzoskwiniami
Kroki postępowania
- szklankę mleka wlewamy do garnka i podgrzewamy (mleko powinno być ciepłe ale nie gorące), dodajemy drożdże, szczyptę cukru, szczyptę soli oraz około 6-7 łyżek mąki. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło (powinno podwoić swoją objętość).
- Masło rozpuszczamy i przestudzamy aby było nadal płynne ale nie gorące.
- Do wyrośniętej masy dodajemy masło, 2 jaja i około 500 gram mąki (warto przesiać ją przez sitko aby była bardziej puszysta). Zagniatamy w razie potrzeby dosypując nieco mąki. Ciasto powinno być delikatne w dotyku i nie powinno kleić się do rąk. Tak przygotowane ciasto wkładamy do miseczki, przykrywamy lnianą ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.
możemy dodatkowo posypać je kruszonką
kruszonka:
- 80gram margaryny lub masła
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- olejek cytrynowy 2-3 krople
zagniatamy i kruszymy.
Wierzch można polać lukrem
lukier:
- 230gram cukru pudru,
- ciepła woda 2-3 łyżki
- sok z cytryny 2-3 łyżki
mieszamy i gotowe.
SMACZNEGO :)