Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na barszcz czerwony inaczej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

burak 2 sztuki
sól 1/4 łyżeczki
miód 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 sztuki
woda 1 (gorąca)
lubczyk 1 listek
chleb na zakwasie 1/4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na barszcz czerwony inaczej

Kroki postępowania

1
Przygotować litrowy słój . Obrać buraki, umyć i pokroić w cienkie pół plastry .
Krok 1 - Zakwas na barszcz czerwony inaczej foto
2
Wsypać do słoja plastry buraków . Posypać solą .Dodać listek maggi i łodyżki maggi .Przyprawy rozdrobnić odrobinę w moździerzu .Wrzucić na buraki. Zalać rozpuszczonym w wodzie miodem . Na wierzch położyć skórkę od chleba .
Krok 2 - Zakwas na barszcz czerwony inaczej foto
3
Przykryć gazą lub zakrętką nie dokręcając jej - obwiązać i zostawić w ciepłym miejscu na 7 dni .
Po 5 dniach spróbować czy zakwas jest kwaśny tak jak chcemy - gdyby był już ukiszony przecedzić i wstawić do lodówki , a jeśli jest mało kwaśny zostawić jeszcze na 2 dni.
Krok 3 - Zakwas na barszcz czerwony inaczej foto
4
Wystarczy na 0,5 - 0,75 litra mocnego barszczu ( z tego 1 szklanka to będzie zakwas )
Krok 4 - Zakwas na barszcz czerwony inaczej foto
5
Zauważyłam , że ostatnio zaczyna nam przeszkadzać smak czosnku w barszczu . Robię więc taki trochę inny zakwas .Potem łączę go z ugotowanym wywarem buraczanym ( postnym lub na mięsie ). Podaję składniki na 4 porcje barszczu.
Krok 5 - Zakwas na barszcz czerwony inaczej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak