Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tażin - rewelacja.

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak pierś duża 1 szt
papryka zielona 1 szt
papryka czerwona 1 szt
ogórek świeży 1 szt
marchew 2 szt
ziemniaki 2 szt
czosnek 10 ząbek
ras el hanout
harisa
oliwa
cukinia 1 szt
bulion drobiowy 100 ml
oliwki zielone 15 szt
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tażin - rewelacja.

Kroki postępowania

1
Dzisiaj rewelacja - Tażin. Pierwszy raz jadłem to danie w Maroku z jagnięciną. Podam wersję trochę zmodyfikowaną z kurczakiem. Niestety potrzebne do tego dania jest specjalne naczynie. Jest ono do kupienia w Polsce. Kiedyś widziałem w Ikei. Jest to danie pracochłonne, ale po przygotowaniu i zdjęciu ” komina”, robi wrażenie tak wygląd jak i smak tego dania .Najważniejsze w tym daniu to kiszona cytryna i przyprawy. Kiszenie cytryny podam też w wersji zmodyfikowanej. Normalnie trwa to około miesiąca. My zrobimy to w 3 dni. Cytrynę, albo kilka obrać ze skórki, włożyć do słoika zasypać 3-4 łyżkami soli, zalać ciepłą wodą i pozostawić w zakręconym słoiku 3 dni. W tym czasie można pochodzić za naczyniem i przyprawami. W tej chwili przyszedł mi do głowy pomysł, żeby np. .komin zrobić z grubej foli aluminiowej, a dolną część może stanowić jakaś gliniana miska. No ale do rzeczy. Danie to może być również podane jako jarskie, nie dodajemy kurczaka. Zdjęcie które dołączam nie oddaje w pełni bogactwa kolorów tej potrawy.
Krok 1 - Tażin - rewelacja. foto
2
W naczynie do tażina wlewamy 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek i rozsypujemy pokrojoną pierś z kurczaka. Posypujemy przyprawami, dajemy ich sporo. Ukiszoną cytrynę dzielimy na cząstki i układamy gwieździście przy brzegu naczynia. Między cytryny i w pozostałe wolne miejsca układamy plasterki cukinii, naprzemian z cebulą pokrojoną w cząstki Posypujemy przyprawami. Następnie układamy na przemian ogórek z paprykami pokrojone w sztabki i znowu przyprawa. Teraz tak samo marchewka i ziemniaki pokrojone w cząstki i przyprawa. Na górze układamy czosnek i rozsypujemy oliwki i przyprawa. Podlewamy bulionem.
Krok 2 - Tażin - rewelacja. foto
3
. Nakrywamy kominem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 220 C. na około 1,20 minut. Smacznego. PS. Przyprawa ras-el-hanout i harisa jest do kupienia w sklepach z orientalną żywnością.
Krok 3 - Tażin - rewelacja. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ankha 12.11.2013 09:08
jeśli można w krótszym czasie ukisić cytrynę to może spróbuję....
IwonaDD 04.11.2013 16:52
świetne danie, dużo się o nim słyszy, więc pewnie jest pyszne, skoro podbija świat!
Beata999 03.11.2013 21:23
Zastanawiam się ,czy można takie danie zrobić w innym naczyniu? Wygląda pysznie i takie dietetyczne.
Poison1988 02.11.2013 19:48
rewelacja - świetne podane no i jakie smaki - pycha! :)
teresa18 02.11.2013 16:26
ciekawa jestem jak smakuje kiszona cytryna
Noruas 02.11.2013 14:45
Bardzo ciekawe, nie widziałam jeszcze czegoś takiego!
Olga_SK 02.11.2013 13:55
I dla mnie to smakowa nowość, choć widziałam ostatnio naczynie do tego dania i chyba sobie sprawię wreszcie :)
sanielcia 02.11.2013 13:06
Pierwszy raz spotkałam się z takim daniem, ale zjadłabym ze smakiem:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak