Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z bezą
Kroki postępowania
Ciasto kruche: Mąkę przesiewam do miski, dodaję masło, które kroję nożem, żółtka, proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiam jak najkrócej ręką. Odstawiam do lodówki, żeby się schłodziło, na około godzinę. Formę o średnicy 25 cm smaruję masłem i wykładam na niej ciasto kruche. Boki formy też wykładam ciastem na wysokość 1,5 cm. Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 10 minut.
Ciasto ma się dopiec i zarumienić.
Beza: Białka wlewam do miski, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier i dalej ubijam aż piana zrobi się świecąca. Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam łyżka.
Jabłka obieram, wydrążam i kroję na kawałki. Wkładam do garnka, dolewam wody, dodaję sok z cytryny, żeby nie ściemniały. Jabłka mają się delikatnie przesmażyć. Mają zostać kawałki jabłek, a nie papka. Nie dodaję do nich cukru bo beza jest słodka. Dosypuję cynamon jak ostygną.
Na ostudzone ciasto wykładam zimne jabłka, na to ubitą pianę z białek i wstawiam do piekarnika. Początkowa temperatura 150 stopni na 10 minut, potem zmniejszam na 70-100 i suszę bezę około 1,5 godziny.