Przepis i sposób przygotowania na: Puszysta chałka z dyniowym purée
Kroki postępowania
Składniki kruszonki rozcieram w palcach do uzyskania grudek. Przekładam do pojemnika i wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję ciasto na chałkę.
Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki lekko ciepłej śmietany i dwóch łyżek mąki robię rozczyn i odstawiam do wyrośnięcia.
Po tym czasie jeszcze przez chwilę je wyrabiam, a następnie dzielę na trzy części. Formuję z nich trzy wałeczki jednakowej długości.
Górne końce wałeczków dokładnie sklejam i zaplatam je jak warkocz. Łączę ze sobą również dolne końce powstałej chałki. Końce chałki podwijam pod jej spód i przenoszę ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia.
Upieczoną chałkę pozostawiam w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.