Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe racuszki z gotowanych ziemniaków

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1i 1/2 kg
jaja 3 szt.
mąka 10 dag
śmietana 1 szklanka
masło 3 łyżki
drożdże 4 dag
sól, pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe racuszki z gotowanych ziemniaków

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować przetrzeć przez praskę i przestudzić. Połączyć z stopionym masłem, żółtkami, rozdrobnionymi drożdżami, śmietaną, dodać mąkę, pianę z białek i przyprawić.
Krok 1 - Drożdżowe racuszki z gotowanych ziemniaków foto
2
Odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto podrośnie.
Krok 2 - Drożdżowe racuszki z gotowanych ziemniaków foto
3
Takie ciasto kłaść łyżką na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano.
Krok 3 - Drożdżowe racuszki z gotowanych ziemniaków foto
4
Po czym podawać z dobrą kwaśną śmietaną.
Krok 4 - Drożdżowe racuszki z gotowanych ziemniaków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 20.10.2013 10:15
Ciekawy przepis ;-)
patryska76 20.10.2013 10:14
Ciekawy przepis ;)))
Adamorek 19.10.2013 21:16
ciekawy pomysł
idealme 19.10.2013 20:16
pychotka! :)
WiktoriaGotuje 19.10.2013 19:48
jakie pyszne
aniagdz 19.10.2013 19:18
ooo nigdy takich nie robiłam;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak