Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie ciastka z jabłkami i gruszkami
Kroimy w drobną kostkę.
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy nasze pokrojone owoce.
Słodzimy ok. 4 łyżeczkami cukru.
Podgrzewamy tak długo, aż owoce nam zmiękną, ale tak, aby się nie rozpadły!
Dodajemy płatki migdałowe i cynamon.
Chwilę mieszamy, po czym zdejmujemy z palnika.
Ciasto francuskie dzielimy na 6 kwadratów.
Na połowę jednego kwadratu wykładamy nadzienie tak, aby pozostał rant.
Rant ciasta francuskiego smarujemy rozkłóconym żółtkiem.
Nadzienie przykrywamy pozostałym ciastem i przyciskamy ranty, aby się ładnie skleiło.
Ciasto delikatnie nacinamy poziomo.
Smarujemy żółtkiem i posypujemy delikatnie cukrem.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 12-15 minut.