Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem to:
- uniwersalny pomysł na śniadanie, obiad lub deser
- smaczne i łatwe do przygotowania danie
- lekki, wegetariański posiłek
Kroki postępowania
W garnku zagotować wodę z mlekiem, łyżką masła i szczyptą soli. Kiedy zacznie wrzeć wsypać ryż.
Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając.
Kiedy ryż wchłonie cały płyn zestawić go z gazu, dosypać cukier waniliowy, przykryć pokrywką i odstawić.
W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce na plasterki.
Do jabłek dodać 2 łyżeczki cukru i cynamon. Wymieszać.
Wierzch zapiekanki polać śmietaną kremówką, posypać cynamonem i dodać cienko pokrojone wiórki zimnego masła.
Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach.
Podawać gorący z kleksem jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany.