Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

5.0
(175)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem to dla wielu osób przypomnienie czasów dzieciństwa.

Smaczne i proste do przygotowania danie znakomicie sprawdzi się zarówno jako śniadanie, obiad lub kolacja!

Nie zawiera mięsa, więc jest świetną propozycją dla wegetarian. 

Jak przygotować zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem?  Przeczytajcie ten przepis. 

Składniki:

ryż 400 gramów
mleko 3,2% 400 mililitrów
woda 250 mililitrów
masło 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
jabłka 800 gramów
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
śmietana 30% 200 mililitrów
masło 3 łyżki
jogurt grecki 4 łyżki
cukier waniliowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem to:

  • uniwersalny pomysł na śniadanie, obiad lub deser
  • smaczne i łatwe do przygotowania danie
  • lekki, wegetariański posiłek

Kroki postępowania

1

W garnku zagotować wodę z mlekiem, łyżką masła i szczyptą soli. Kiedy zacznie wrzeć wsypać ryż.

Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając.

Kiedy ryż wchłonie cały płyn zestawić go z gazu, dosypać cukier waniliowy, przykryć pokrywką i odstawić.

Krok 1 - Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem foto
2

W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce na plasterki.

Do jabłek dodać 2 łyżeczki cukru i cynamon. Wymieszać.

Krok 2 - Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem foto
3
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spodzie ułożyć 1/3 porcję ryżu. Na ryżu ułożyć jabłka. Ponownie porcję ryżu i jabłek. Na samym wierzchu ostatnią porcję ryżu.
Krok 3 - Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem foto
4

Wierzch zapiekanki polać śmietaną kremówką, posypać cynamonem i dodać cienko pokrojone wiórki zimnego masła.

Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach.

Podawać gorący z kleksem jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany.  

Krok 4 - Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem foto

Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem to uniwersalne danie dla każdego. Wielu osobom przypomni smaki z dzieciństwa. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna 22.01.2024 14:28
Nie polecam, złe proporcje ryżu w stosunku do mleka. Ryż wychodzi twardy nawet po godzinie pieczenia.
Doradca Smaku 25.01.2024 08:47
Składniki poprawione :)
EmciaPichci 24.02.2014 07:17
mniam smak dzieciństwa :)
w mojej kuchni 18.10.2013 22:35
smakołyki na talerzu..
goofy9 18.10.2013 22:30
taki zwykły a bardzo smaczny
Agnieszka_B 18.10.2013 22:22
Klasyka... I to w najlepszym wydaniu :)
mufinka79 18.10.2013 21:47
Uwielbiam ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, smaki dzieciństwa :) Mniam!
Kolorowa 18.10.2013 21:05
Zdjęcie zachęca ;)
Ola1984 18.10.2013 20:43
Olga mój tata taki właśnie ryż robił nam w dzieciństwie. Ja bardzo go lubiłam :) To jeden z moich smaków dzieciństwa. Może jednak się skusisz?
Olga_SK 18.10.2013 19:07
Nigdy nie lubiłam ryżu na słodko, ale może się przekonam? Wygląda smakowicie :D
czekoladka_m 18.10.2013 19:05
To danie zawsze kojarzy mi się z jesiennymi wieczorami:):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak