Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarmużowa zapiekanka

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron świderki 250-300 gram
filet 450 gram
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
czosnek 2 ząbki
olej do smażenia
ser żółty 200 gram
natka pietruszki do dekoracji
masło do natłuszczenia formy
feta 100 gram
jarmuż 250 liście

Przepis i sposób przygotowania na: Jarmużowa zapiekanka

Kroki postępowania

1
Jarmuż pozbawiamy grubych łodyg
Krok 1 - Jarmużowa zapiekanka foto
2
Tak przygotowany płuczemy i delikatnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie.
Krok 2 - Jarmużowa zapiekanka foto
3
Następnie odcedzamy go, odciskamy z nadmiaru wody i siekamy na mniejsze części.
Ser feta kroimy w kostkę.
Krok 3 - Jarmużowa zapiekanka foto
4
Filet kroimy w grubą kostkę, oprószamy przyprawami
Krok 4 - Jarmużowa zapiekanka foto
5
Pokrojony smażymy na oleju do miękkości.
Krok 5 - Jarmużowa zapiekanka foto
6
Pod koniec smażenia dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przygotowany wcześniej jarmuż. Całość chwilkę podgrzewamy i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy ser feta i mieszamy.
Krok 6 - Jarmużowa zapiekanka foto
7
Między czasie makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy i przelewamy wodą. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Połowę sera łączymy w makronem.
Naczynie żaroodporne smarujemy natłuszczamy.
Na dnie układamy warstwę makaronu z serem.
Krok 7 - Jarmużowa zapiekanka foto
8
W środek dajemy warstwę kurczakowo-jarmużową.
Krok 8 - Jarmużowa zapiekanka foto
9
Całość przykrywamy pozostałym makaronem z serem.
Zapiekankę zapiekamy około 15-20 minut, by ser znajdujący się w środku rozpłyną się. Pod koniec zapiekania wierzch posypujemy pozostałym serem żółtym.
Po wyjęciu zapiekankę obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Krok 9 - Jarmużowa zapiekanka foto
10
To prosty pomysł na pyszny obiad! Smak jarmużu doskonale komponuje się ze smakiem sera oraz filetu. Gorąco polecam:)
Jeśli ktoś nie dysponuje jarmużem można zastąpić go szpinakiem.
Krok 10 - Jarmużowa zapiekanka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.01.2014 21:36
Jest super.
wyattearp 28.10.2013 16:22
ciekawy smak
pierniczkowo 28.10.2013 10:29
chętnie bym spróbowała :)
Kuchenka 27.10.2013 16:26
super jedzonko
Pyszota 27.10.2013 16:26
świetnie wygląda
2milutka 27.10.2013 16:11
Pysznie wygląda na talerzu:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak