Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb dyniowy

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
dynia 250 g
drożdże świeże 30 g
mleko 100 ml
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
olej 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb dyniowy

Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
W letnim mleku rozpuścić cukier, dodać drożdże, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać sól, miąższ z dyni, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, wstawić wyrośnięty chleb i piec 30 minut. Sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy, chleb jest upieczony.
Smacznego :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 03.11.2013 10:49
bardzo lubię
SmakolykiJoanny 03.11.2013 07:57
Takiego jeszcze nie robiłam.
ONY_za_kare 28.10.2013 17:07
wspaniały chlebek!
migotka28 27.10.2013 21:14
muszę i ja powalczyć z dynią więc przepisik chętnie wypróbuję
mysza75 27.10.2013 13:32
pyszny chlebek
malaczarna23 27.10.2013 11:39
super chlebuś
Alex_M 27.10.2013 11:29
świetny chlebek
pajbek 27.10.2013 09:58
Musi być pyszny :-)
fotoviderek 27.10.2013 08:34
Pięknie wygląda :)
Ania84 27.10.2013 07:57
oooo super - przetestuję z przyjemnościa :)
Ola1984 27.10.2013 07:56
Bardzo fajny chlebek :) Pysznie wygląda :)
Mniam 27.10.2013 07:40
Piękny kolorek.
babeczka007 27.10.2013 06:27
Pyszny jest taki chlebek !!!
Habibi 27.10.2013 01:02
Bardzo ładny żółciutki od dyni :)
Bernadeta1 27.10.2013 00:19
kusi wyglądem i zachęca do zrobienia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak