Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki leniwe w sosie pieczarkowym

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gołąbki
kapusta biała 600 g
mięso mielone 500 g mieszane
cebula duża
papryka czerwona duża
kasza manna 3/4 szkl.
ryż 200 g
koper mały pęczek
czosnek 3-4 ząbki
jajko 2
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej
sos
pieczarki 1/2 kg
Kucharek przyprawa do potraw
masło 50 g
mąka pszenna
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 3-4 ziarna
papryka żółta 1 duża
cebula średnia

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki leniwe w sosie pieczarkowym

* GOŁĄBKI:

Kapustę rozdrobnić malakserem razem z papryką. Cebulę drobno posiekać, zrumienić i dodać do rozdrobnionych warzyw. Wsypać posiekany koperek, przyprawy, dodać mięso mielone, jajka i wyciśnięty czosnek - dokładnie wyrobić masę. Dodać ryż gotowany przez 5 minut, odcedzony i lekko przestudzony oraz suchą kaszkę mannę.

Z gotowej masy uformować kotleciki, opanierować w bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor.

* SOS:

Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać pokrojone pieczarki, poddusić, doprawić, zalać wrzącą wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe - gotować 20-30 minut na minimalnym płomieniu. Sos bardzo delikatnie zagęścić mąką rozpuszczoną w zimnej wodzie lub mleku.

~ Usmażone kotlety ułożyć w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty, przełożyć kawałkami żółtej papryki i zalać sosem z pieczarek - nakryć pokrywką.
Dusić na minimalnym płomieniu przez 40-60 minut albo wstawić na godzinę do gorącego piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 28.04.2014 11:49
Gołąbki coś pysznego :)
03.03.2014 13:53
Kapuste proponuje zetrzec na tarce o grubych oczkach a nastepnie wrzucic na chwile do wrzatku i odcedzic.
Przepisy Joanny 19.02.2014 12:20
pyszne gołąbki, ja podaję je z sosem pomidorowym, ale z pieczarkowym napewno też pyszne
AnielskaSlodycz 27.01.2014 20:46
super sa uwielbiam
Habibi 17.01.2014 08:16
Polecam eksperymentować z dodatkami - ja za każdym razem robię inne - mieszam różne składniki, dzięki czemu w rezultacie wychodzi coś nowego :) wykorzystuję nie tylko ryż i grysik pszenny, ale i różne rodzaje grubszych kasz :)
norweska20 01.01.2014 15:49
fajne danie
jolanta53 28.10.2013 14:48
z pieczarkami jeszcze nie robiłam
Ania84 27.10.2013 09:41
smacznie wygladają
gosia561 26.10.2013 22:52
ale ciekawe takie połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak