Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny z jabłkiem i cynamonem

5.0
(280)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gramów
cukier trzcinowy 3/4 szklanki
mleko 1 szklanka
jajko 3 sztuki
olej 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier waniliowy 3 łyżeczki
jabłko kwaśne 2-3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z jabłkiem i cynamonem

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Posypujemy cynamonem i mieszamy, aby całe były nim pokryte.

W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. W drugiej łączymy mokre składniki: mleko, jajka i olej. Mokre składniki wlewamy do suchych i bardzo szybko, niedbale mieszamy. Dodajemy jabłka z cynamonem i delikatnie, szybko łączymy z ciastem.

Ciasto wlewamy do papierowych papilotek na muffiny lub foremek silikonowych. Część jabłek możecie zostawić i wyłożyć na wierzch muffin, delikatnie wciskając w ciasto.

Pieczemy w temperaturze 200°C przez 25 minut. Upieczone i ostudzone muffiny można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa 14.05.2023 11:50
Radzę 300g mąki. Z 250 jest stanowczo za rzadkie. Ogólnie przepis ok.
Doradca Smaku 15.05.2023 09:55
Dziękuję za wskazówki i opinię!
Razturaztam 13.03.2023 22:20
Wyszły smaczne, co prawda nie wyrosły, bo dodałam zamiast proszku do pieczenia - sodę oczyszczoną, ale smak dobry. U mnie oliwa z oliwek, mleko pół na pół z napojem kokosowym, ksylitol i cukier waniliowy, jabłka starte na tarce, a mąka pół na pół pszenna zwykła z pełnoziarnistą. Ładny i szybki przepis :) mężowi smakowały ;)
PaT 01.10.2023 20:13
Jak dodajesz sodę to musisz dodać jakoś kwas (ocet/sok z cytryny) by sode zgasić. Inaczej nie rośnie.
Doradca Smaku 20.03.2023 11:46
Super! Dzięki za podzielenie się doświadczeniami :)
Maja 08.02.2023 14:22
Również rozczarowałam się przepisem. Ciasto za rzadkie, babeczki wychodzą zakalcowate.
Synja 13.11.2022 19:21
Niestety ciasto z przepisu wychodzi za rzadkie przez co muffinki nie da sie odkleic z papilotek A w środku mokre, szkoda składników.
Doradca Smaku 14.11.2022 08:29
Przykro mi z tego powodu, może następnym razem spróbuj dodać mniej płynnych składników?
Smerfetka31 01.07.2017 15:49
cukier wanilinowy, a nie waniliowy. Nie ma czegoś takiego jak cukier waniliowy.
PaT 01.10.2023 20:14
Owszem jest. Jeśli do cukru dodasz laski wanilii i zostawisz na jakiś czas to będzie cukier waniliowy.
Krzyś 17.05.2023 20:06
Robimy babeczki
msmariusz 26.10.2013 00:50
ładnie , ciekawie
Mniam 25.10.2013 09:35
Oj, pyszne pyszne :)
Ankha 25.10.2013 05:27
urocze zdjątko,
Misada 24.10.2013 22:22
smaczne połączenie
Krzysiek3 24.10.2013 21:43
poproszę jedną
Klisza 24.10.2013 21:34
wyglądają cudnie
Simeo 24.10.2013 21:24
smaczne muffiny
Ola1984 24.10.2013 20:21
Piekłam podobne ale z mąki pełnoziarnistej. Są pyszne :)
Kasnaj 24.10.2013 19:51
super przepis, z wielką ochota bym się poczęstowała
Pyszota 24.10.2013 19:10
pyszne babeczki
Megg 24.10.2013 19:01
super smaczne muffinki
sanielcia 24.10.2013 18:42
super muffinki
czekoladka_m 24.10.2013 18:42
Cudowne ujęcie;):)
nutellla 24.10.2013 18:25
pyszności :
w mojej kuchni 24.10.2013 17:39
dobre jedzenie...
mufinka79 24.10.2013 17:36
Dziękuję za miłe słowa :)
Jusiaa 24.10.2013 17:30
Ale bym sobie teraz schrupała taką muffinke, pychotka
Iwka 24.10.2013 17:27
jesienne smaki
bietka 24.10.2013 17:23
uwielbiam takie muffinki :)
Silver Teaspoon 24.10.2013 17:15
pięknie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak