Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki po węgiersku

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula 2 szt
mąka 2-3 łyżki
jaja 2 szt
sól
Farsz:
wołowina 70 dag
papryka 2 szt
cebula 3 szt
pomidory w puszce 1 szt
koncentrat pomidorowy 4-5 łyżek
Papryka słodka mielona Prymat
sól
pomidor malinowy 2-3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Placki po węgiersku

Kroki postępowania

1
Mięsko pokroić na male kawałeczki
Krok 1 - Placki po węgiersku foto
2
Podsmażyć na patelni z niewielką ilością oleju.
Krok 2 - Placki po węgiersku foto
3
Usmażone mięso przełożyć do garnka zalać woda tak aby przykryła mięso. Dodać liść laurowy , ziele angielskie i dusić przez ok godzinę.
Krok 3 - Placki po węgiersku foto
4
Papryki umyć, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.
Krok 4 - Placki po węgiersku foto
5
Pomidory sparzyć obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Krok 5 - Placki po węgiersku foto
6
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Krok 6 - Placki po węgiersku foto
7
Następnie tą cebulę podsmażyć na oleju.
Krok 7 - Placki po węgiersku foto
8
Następnie dodać paprykę, pomidory i podsmażyć.
Krok 8 - Placki po węgiersku foto
9
Warzywa oraz pomidory z puszki (pokrojone) dodajemy na mięsa i dusimy.
Krok 9 - Placki po węgiersku foto
10
Następnie dodajemy przecier pomidorowy
Krok 10 - Placki po węgiersku foto
11
Całość chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku.
Krok 11 - Placki po węgiersku foto
12
Ziemniaki obrać umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach .
Krok 12 - Placki po węgiersku foto
13
Obraną cebulę zetrzeć na małych oczkach i dodać do ziemniaków .
Krok 13 - Placki po węgiersku foto
14
Następnie dodać jajka i wymieszać.
Krok 14 - Placki po węgiersku foto
15
Pod koniec dodać mąkę
Krok 15 - Placki po węgiersku foto
16
i dokładnie wymieszać.
Krok 16 - Placki po węgiersku foto
17
Rozgrzać patelnie z olejem.
Krok 17 - Placki po węgiersku foto
18
Na rozgrzany olej nakładać ciasto formując duże placki
Krok 18 - Placki po węgiersku foto
19
Smażyć na złoty kolor y obu stron
Krok 19 - Placki po węgiersku foto
20
Na placki ziemniaczane nakładać porcje farszu posypać startym żółtym serem.
Krok 20 - Placki po węgiersku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 02.11.2013 21:26
ciekawy przepis
krystyna330 28.10.2013 13:50
świetne, muszę wypróbować!
Layna 24.10.2013 14:20
jeszcze nie jadłam takich z żółtym serem, muszę spróbować
magdalea 24.10.2013 12:31
uwielbiam te placki ale z serem zoltym jeszcze nie probowałam:)
aniagdz 24.10.2013 09:44
duży plus za dokładność w przepisie!:) no i pysznie
Papryczka 24.10.2013 09:44
pycha jedzenie
dagmara020 24.10.2013 09:19
już wiem co mam dziś na obiad:)
Dorota59 24.10.2013 08:24
ale ma teraz na nie ochotę
Aga-25 24.10.2013 08:13
fajne na obiadek
Agnieszka-87-25 24.10.2013 08:04
z chęcią bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak