Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z grysikiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szkl
cukier kryształ 1 szkl
grysik 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 1/2 kostki
jabłka 1 kg
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z grysikiem

Wsypujemy do miski cukier, kaszę, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy i dzielimy na 3 części. 1/3 wysypujemy na posmarowaną okrągłą tortownicę. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Słodzimy lekko i dodajemy cynamon. Wykładamy połowę jabłek i posypujemy kolejną częścią mąki, kaszy i cukru. Znowu wykładamy jabłka i pozostałą część sypanej masy. Wierzch placka obkładamy płatkami startej margaryny. Pieczemy ok 1 godz w 180 st. Posypujemy cynamonem lub cukrem pudrem. Wyśmienicie smakuje na ciepło z kulką lodów waniliowych bądź bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rutynka 02.12.2013 13:34
mmm wygląda bardzo apetycznie
foczka-ks 07.11.2013 23:57
masz talent do pieczenia
Ania84 23.10.2013 17:59
Chrupiąca cieplutka z kulką lodów waniliowych posypana cynamonem.... tak serwuję ją najczęściej :)
Olga_SK 23.10.2013 14:12
Szarlotkę wielbię w każdej konfiguracji :P
Noruas 23.10.2013 12:14
mniam! świetny deser!
aisza1 23.10.2013 11:05
lubię taki deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak