Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziemniaki z piekarnika ze świeżym tymiankiem
Ziemniaczki z tego przepisu to:
- najlepsze ziemniaki pieczone w piekarniku
- mają złotą i chrupiącą skórkę
- ziemniaki opiekane to danie samo w sobie lub dodatek do obiadu
Pieczone ziemniaki z piekarnika z dodatkiem świeżego tymianku to jedno z najprostszych w przygotowaniu dań. Takie ziemniaki mogą stanowić formę przekąski, dodatku do dania głównego: mięs, ryb czy warzyw, a także samo danie główne jeśli np. zestawicie je z kefirem, sosem jogurtowo-czosnkowym, sosem pomidorowym lub hummusem.
Pieczenie ziemniaków w piekarniku to dobry sposób na przygotowanie zdrowego posiłku, ponieważ przepis ten nie wymaga tak dużej ilości tłuszczu, jak np. w przypadku ziemniaków smażonych na patelni. W tym przepisie, olej stanowi spoiwo i klej dla wszystkich dodawanych przypraw tak, by ziemniaki były dobrze oblepione ziołami i przyprawami.
Świeże zioła, które zostały wykorzystane w tym przepisie to dodatek, który sprawia że ziemniaki mają wyjątkowy, intensywny aromat i smak, który świetnie komponuje się z innymi przyprawami i składnikami.
Ziemniaki z piekarnika pieczone w wysokiej temperaturze są bardzo chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Chrupiąca skorupka to zasługa obtoczenia ziemniaków w oleju.
Ziemniaki z piekarnika z dodatkiem świeżego tymianku to bardzo proste i smaczne danie, które zadowoli każde podniebienie. To również ciekawa alternatywa dla tradycyjnych dań ziemniaczanych i idealne rozwiązanie na szybki i łatwy posiłek lub przekąskę. W niektórych przepisach na ziemniaki z piekarnika, można znaleźć informację o ich wcześniejszym podgotowaniu. Jest to częsta praktyka przyspieszająca proces pieczenia. Wcześniej ugotowane ziemniaki mają również inną skorupkę niż te surowe. Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni - koniecznie wypróbujcie te dwa sposoby.
Po upieczeniu, ziemniaki można również udekorować świeżymi gałązkami tymianku lub innymi ziołami, np. oregano, bazylią lub rozmarynem
Jak zrobić pyszne ziemniaki z piekarnika?
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki.
2. Olej łączymy z przyprawami, kminkiem i posiekanym czosnkiem. Dokładnie obtaczamy ziemniaki w marynacie.
3. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy gałązki tymianku.
4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200°C przez około 30 minut do czasu aż staną się złociste. Podczas pieczenia ziemniaki warto przewrócić łopatką, 1-2 razy, aby równomiernie się upiekły.
5. Podajemy po upieczeniu, gorące.
Smacznego!