Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brioche - francuskie bułeczki.

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
drożdże 3 dag
cukier 2 łyżeczki
mleko letnie 6 łyżek
masło 20 dag
jajko 4 szt
sól 0,5 łyżeczki
żółtko do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Brioche - francuskie bułeczki.

Brioche (briosze) poznajemy po oryginalnym kształcie, "brioche a tete", czyli jest to bułka z główką. Briosze możemy piec jako osobne bułeczki, albo ułożone w tortownicy lub w keksówce, jak babkę. Briosze różnią się od tradycyjnej drożdżówki ,małą ilością drożdży i większą ilością masła, ale miękkiego ,a nie stopionego. Ciasto powinno długo odpoczywać w lodówce po pierwszym wyrośnięciu, najlepiej całą noc. Prezentuję wersję krótszą i zapewniam, bułeczki są pyszne, wyrośnięte, pulchne i chrupiące.

Zrobić zaczyn-drożdże pokruszyć, dodać mleko, cukier, wymieszać i posypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte drożdże dodać do reszty mąki(przesianej) i stopniowo dodawać jajka i masło, wsypać sól.
Wyrobić ciasto na jednolitą, gładką, lśniącą masę, najlepiej mikserem. Ciasto powinno być dosyć luźne.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość, uformować wałek, rozciągając ciasto, nie jest to trudne. Wałek podzielić na 14 części.
Z każdej oderwać małą kulkę-główka brioszki.
Z dużych kawałków również uformować w dłoniach kulki. W każdej zrobić palcem wgłębienie i umieścić w nim główki.
Teraz układamy brioszki w tortownicy, w keksówce lub na dużej blasze jako osobne bułeczki. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 90min.Pędzlujemy jajkiem i pieczemy w temp.200-180stop. około 40min.

Jeżeli mamy apetyt na słodkie brosze, to do ciasta dodajemy rodzynki, otartą skórkę pomarańczową albo łyżeczkę konfitury, a wierzch smarujemy ciepłym dżemem morelowym, albo posypujemy grubym cukrem.
Briosze idealnie pasują na drugie śniadanie lub podwieczorek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabi44 31.10.2013 00:29
Warto upiec ,bo wyglądają smakowicie.
kokoszka
kokoszka 22.10.2013 17:14
super wyglada
Beata999 22.10.2013 16:58
Na śniadanko lub podwieczorek ,pycha.
agnieszka214 22.10.2013 16:45
pyszności zachecaja aby zjesc
ssylwiaa 22.10.2013 16:41
warte spróbowania ;)
patryska76 22.10.2013 16:28
Muszą świetnie smakować ;-)
Joannasz3190 22.10.2013 15:45
Prawdziwe pyszności :)
ana1 22.10.2013 15:15
wyglądają smakowicie
Aleksandra/Olcia 22.10.2013 15:15
ślicznie wygladaja takie zlociste

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak