Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina w sosie paprykowym z dodatkiem mleczka kokosowego
Sporządzamy marynatę do mięsa z sosu sojowego, posiekanego czosnku, pokrojonej papryczki chilli oraz soku z cytryny.
Mięso zalać marynatę i wymieszać, tak, aby całe przeszło aromatem.
Odstawić na 20 minut.
Po tym na rozgrzany olej lub oliwę na patelni dodajemy mięso wraz z marynatą.
Smażymy na mocno złoty kolor, a następnie dolewamy wody i dusimy mięsko do miękkości.
Jak szynka będzie krucha, dodajemy pokrojone w kostkę cebulę i paprykę.
Dusimy tak długo, aż papryka i cebulka zmiękną, po czym dodajemy paprykę słodką, curry, kmin rzymski i chilli do smaku.
Mieszamy i dodajemy ocet balsamiczny, który zrównoważy nam smak.
Jeśli uważamy, że sos jest za mało słony, to można go doprawić odrobiną sosu sojowego.
Na sam koniec dodajemy mleko kokosowe.
Podajemy z ryżem, wierzch posypując natką pietruszki.