Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z malinami.

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomarańcza 2 szt
jajko 6 szt
orzechy laskowe 20 dag
cukier 25 dag
kakao 5 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z malinami.

Ciasto przygotowałem zainspirowany przepisem Nigelli Lawson .Połączenie czekolady i pomarańczy jest zawsze atrakcyjne. Moje ciasto wzbogaciłem malinami macerowanymi w alkoholu .

Pomarańcze gotować 2 godziny pod przykryciem. Zlać wodę i ostudzić.
Przekroić,wyjąć pestki i zmiksować.
Dodać pozostałe składniki i krótko wymieszać mikserem.
Piec w natłuszczonej formie,20cm,w temp.180stop.z termoobiegiem 45-50min.
Wystudzić ciasto i polać (posmarować) gnache (polewa czekoladowa) ,ułożyć maliny i polać resztą gnache.
Gnache.
150 gorzkiej czekolady
100ml kremówki
Śmietankę doprowadzić do wrzenia, nie gotować.
Dodać połamaną czekoladę, mieszać energicznie do rozpuszczenia czekolady i uzyskania lśniącej polewy.
Rozpusta pewna!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ziabela 02.12.2013 12:54
smakowite, chociaż ciasto nie wyrosło
Maria 70 13.10.2013 18:40
Czekolada,pomarańcze i orzechy super ciasto!
Beata999 13.10.2013 01:08
Ciasto wydaje się wyborne ,królewskie.
Mira85 12.10.2013 09:36
fajne na deser
Ania84 12.10.2013 09:35
super połączenie smakow, pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak