Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb dyniowy z maszyny

3.0
(19)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gramów
mleko 100 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
cukier trzcinowy 1 łyżka
olej rzepakowy 1/4 szklanki
drożdże suche 1 łyżeczka
purée z dyni 250 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb dyniowy z maszyny

Aby otrzymać 250 gramów purée z dyni należy użyć około 500 gramów surowej dyni. 

Przygotowanie purée z dyni: 

Obrać dynię i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w garnku z grubym dnem i gotować z niewielką ilością wody przez około 20-30 minut, aż dynia się rozpadnie. Dynię zmiksować na purée i ostudzić.

Wszystkie składniki umieścić w misie maszyny. Najpierw mleko, olej, purée z dyni, następnie sól, cukier, mąkę, na końcu drożdże. Wybrać program podstawowy (3 godziny) i stopień zrumienienia skórki.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 03.11.2013 23:02
prześlicznie wygląda i pewno fantastycznie smakuje
ONY_za_kare 13.10.2013 12:36
super chlebek :)
fotoviderek 13.10.2013 08:59
Ślicznie wygląda :)
IwonaDD 12.10.2013 17:45
piękny kolor
Mniam 12.10.2013 16:19
Pieczesz wspaniałe chleby, a ten wygląda doskonale :)
mysza75 12.10.2013 15:56
Co jeden to lepszy chlebek, a robisz wszystkie cudne :-)
Alex_M 12.10.2013 14:23
śliczny kolorek ma ten chlebek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak