Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papilot z łososiem z marynowanymi warzywami.

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś filet 2 szt
ciasto francuskie 1 szt
sok z cytryny 1 łyżka
sól, pieprz
sezam czarny
sałata cukrowa

Przepis i sposób przygotowania na: Papilot z łososiem z marynowanymi warzywami.

Świetny kontrast łagodnego łososia w cieście francuskim i kwasu marynowanych warzyw.
Marynowanie jest ekspresowe. Smak marynaty osiągamy dzięki gotowaniu w winie i kwasowi z ogórków .
Dla bardziej głodnych danie można wzbogacić łyżką ugotowanego ryżu.

Marynata z warzyw:
3 korniszony
3 szalotki
½ strąka papryki
1łyżka kaparów
100 ml wina wytrawnego
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu chilli ,słodko-pikantny
2 łyżki posiekanej pietruszki

Łososia doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Na każdym kwadracie ciasta, po przekątnej, ułożyć liść sałaty, na nim łyżkę ryżu lub nie, i kawałek ryby.
Brzegi ciasta przepędzlować białkiem i skleić trójkąt. Posmarować białkiem i posypać sezamem.
Piec w temp.230 stop.około 15 min,do zrumienienia.

W czasie pieczenia przygotować marynowane warzywa.
Szalotki pokroić w kostkę, zalać winem ,zagotować i odparować płyn.
Dodać resztę składników, papryka - kostka, kapary - połówki, dusić 2-3 min i na końcu wsypać natkę pietruszki.

Papiloty ułożyć na liściach sałaty a obok marynowane warzywa. Taki zestaw sprawi rozkosz każdemu smakoszowi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 10.10.2013 21:02
rewelacyjne :)
Ela_K 10.10.2013 20:17
aż mi ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak