Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przecier z żółtych warzyw - do słoików

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 3 kg żółte
żółta papryka 2 kg
marchew 1 kg
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz biały mielony Prymat mielony
czosnek duża główka
cukier
ocet jabłkowy
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przecier z żółtych warzyw - do słoików

Pomidory pokroić w cząstki, wrzucić do dużego szerokiego garnka, posolić solą morską, postawić na średnim ogniu i nakryć - dusić 20-30 minut, aż pomidory puszczą sok. Paprykę umyć, pokroić na średnie kostki i wrzucić do pomidorów. Marchewkę obrać, grubo utrzeć lub pokroić w plasterki - dodać do warzyw. Dusić, aż wszystkie warzywa zmiękną - zmiksować bardzo dokładnie. Przetrzeć przez bardzo gęste żyłkowe sitko, przelać do czystego garnka, ponownie ustawić na średnim płomieniu - kiedy całość zawrze, doprawić do smaku solą czosnkową, białym pieprzem, świeżo wyciśniętym czosnkiem oraz cukrem. Ogrzewać 20-30 minut, często mieszając, aż część płynu odparuje. Jeśli przecier jest mdły, lekko zakwasić odrobiną octu jabłkowego i ponownie zagotować. Przecierem napełnić średnie słoiki (300-600ml) i zapasteryzować przez 20-30 minut, dwukrotnie, z odstępem 24 godzin.

* Przecier może być bazą sosu do pizzy, zapiekanek, spaghetti albo zup - świetnie sprawdzi się rozcieńczony dobrym esencjonalnym rosołem (z dodatkiem grzanek, ryżu czy makaronu) lub jako dopełnienie klasycznej kartoflanki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 10.10.2013 12:50
świetny pomysł taki przecier

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak