Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z drożdżowymi wałeczkami

5.0
(48)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 4 sztuki
cukier 0,5 szklanki
mąka 3 łyżki
kako 1,5 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 łyżki
masa
mleko 0,5 litry
masło 1 kostka
rozpuszczalna kawa 2 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
mąka tortowa 0,5 łyżki
mąka ziemniaczana 0,5 łyżki
budyń waniliowy 1 sztuka
spirytus do smaku
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 sztuka
śmietanka
śmietanka 0,5 litry
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
WAŁECZKI:
mąka 15 dag
margaryna 10 dag
drożdże 2 dag
kwaśna śmietana 1 łyżka
cukier 1 cukru
sól 1 szczypta
marmolada

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z drożdżowymi wałeczkami

BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dokładamy stopniowo cukier. Jeśli się już dobrze rozpuścił dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dokładamy mąkę, kakao oraz proszek. Delikatnie mieszamy całość. Przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min.

Do tego placka należy upiec 2 takie biszkopty.

MASA:
Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąki, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy.


Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń. Do białej masy budyniowej dokładamy kawę oraz alkohol.

ŚMIETANKA:
Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dokładamy cukier. Cały czas intensywnie mieszając wlewamy ostygnięta żelatynę.

WAŁECZKI:
Drożdże rozpuszczamy w śmietanie wraz z cukrem. Margarynę siekamy z mąką. Dokładamy sól oraz rozrobione drożdże. Zarabiamy ciasto.
Rozwałkowujemy i formujemy wałki długości blaszki. Wałeczki przed zrolowaniem nadziewamy marmoladą. Powinno wyjść około 7 wałeczków. Przenosimy je na blaszkę i pieczemy w 180°C przez 15 min. Jak rogaliki drożdżowe.

Przełożenie:
Biszkopt ciemny, masa kawowa, wałeczki, śmietana, biszkopt ciemny, polewa.

Ciasto pasuje na każdą okazje. Delikatny kawowy smak masy doskonale komponuje się ze śmietanką. Całość ożywia marmolada zawarta z wałeczkach. Placek znika w mgnieniu oka.

Aby ciasto było bardziej czekoladowe wałeczki można upiec z nadzieniem czekoladowym ( np. nutellą, czy innym kremem czekoladowym).
Jako nadzienia można także użyć powidła. Rezultat także bardzo smaczny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ami 03.04.2015 08:21
Wygląda bardzo ciekawie
Ela15 28.10.2014 11:38
pięknie wygląda
misiek4286 01.08.2014 06:56
fajny przepis
pestka 24.05.2014 20:24
bardzo ciekawe ciasto
Jagódka77 19.05.2014 12:12
rewelacyjne ciasto
cukiereczek 21.04.2014 08:09
wspaniałe ciasto
Indianerka100 11.04.2014 20:29
pyszny placek
Malgorzata549 11.04.2014 09:03
wygląda cudnie
Motorek 06.04.2014 19:58
pyszniutkie ciasto
Smaczna_B 28.03.2014 17:35
wow , jakie cudo
gusia1000 23.01.2014 00:48
Ciekawe ciasto. Takie pracochłonne.
norweska20 14.01.2014 00:10
genialne ciasto...super
agnieszka131919 06.01.2014 16:59
Pięknie wygląda
artur7 06.01.2014 16:45
ladnoe wyglada kawalek
Kuchenka 02.01.2014 12:29
super ciacho
EmciaPichci 24.12.2013 09:41
pięknie wygląda!
Iwona32 08.12.2013 19:36
pychota.. pychotka
usmiech 19.11.2013 07:40
oryginalny przepis
Aleksandra/Olcia 30.10.2013 17:51
super pomysł
Agnieszka_B 26.10.2013 20:23
Ciacho wygląda wspaniale!!!
Łucja 11.10.2013 18:47
pięknie wygląda :)
kasienka23 10.10.2013 17:37
smaczne ciasto!
IwonaDD 10.10.2013 16:49
wygląda bajecznie pięknie
monisia1977 10.10.2013 15:08
fajne ciacho
Małgorzata9 10.10.2013 14:42
prezentuje się znakomicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak