Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie na zielono

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 80 dkg
mąka ziemniaczana 20 dkg
jajko
koper 2 łyżki
olej 1 łyzka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie na zielono

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i chłodzimy. Zimne ziemniaki mielimy maszynką do mięsa.
Krok 1 - Kluski śląskie na zielono foto
2
Do zmielonych ziemniaków dodajemy roztrzepane jajko i mąkę ziemniaczaną oraz koper. Wyrabiamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Krok 2 - Kluski śląskie na zielono foto
3
Następnie robimy kluseczki z dziurką. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy 1/2 łyżki soli oraz olej. Doprowadzamy do wrzenia. Jak woda będzie się gotować wrzucamy zrobione kluseczki. Jak kluski wypłyną na powierzchnię wody to gotujemy jeszcze 1 minutę i wyciągamy.
Krok 3 - Kluski śląskie na zielono foto
4
Smacznego
Krok 4 - Kluski śląskie na zielono foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 19.12.2013 16:30
dobre kluski :)
Mniam 17.10.2013 12:02
Takie inne tradycyjne kluski śląskie.
ana1 17.10.2013 10:40
bardzo fajne
Renataj 17.10.2013 10:13
Taki mały dodatek a jaka fajna odmiana klasycznych klusek śląskich..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak