Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone ziemniaki Hasselback

4.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pieczone ziemniaki Hasselback - jak je zrobić w domu? Sprawdź ten przepis!

Składniki:

ziemniaki 3 szt
oliwa
masło 3 łyżki
rozmaryn świeży 1 łyżeczka
boczek wędzony 3 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziemniaki Hasselback

Stanowią doskonały dodatek do mięsa i ryb.

Dosyć często wzbogacam ziemniaczki plasterkami sera, szynki, boczku lub cebulki. Ciekawy smak pojawia się przy dodaniu topionego wędzonego sera, smakuje jak boczek. Do tego sałata masłowa i śmietana ze szczypiorkiem. Pycha!
Polecam ten łatwy, smaczny i elegancki przysmak

Pora wykopków ziemniaków wywołała u mnie smak na ziemniaki pieczone. Do moich ulubionych zaliczam szwedzkie ziemniaki Hasselback. Do nas dotarły ze sztokholmskiej restauracji Hasselbocken. Ziemniaki te pięknie prezentują się na talerzu, przygotowuje się je bardzo prosto i przede wszystkim smakują prawie tak, jak pieczone w ognisku. Są chrupiące, a wewnątrz delikatne, miękkie.

Kilka średniej wielkości ziemniaków z cienką skórką.
Oliwa do posmarowania ziemniaków.
Masło do polania ziemniaków.
Zioła, rozmaryn lub ulubione, sól.

Umyte osuszone ziemniaki układamy między dwiema deseczkami i kroimy cienkie, 3mm, plasterki , zatrzymując nóż na desce. W ten sposób plasterki będą się lekko rozwarstwiać ale trzymać razem. Oczywiście robimy to po kolei z każdym ziemniakiem.
Ziemniaki pędzlujemy oliwą ,solimy i posypujemy np. rozmarynem. Układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp.200stop.,60min. Ziemniaczki powinny być mocno zarumienione.

Sprawdź też przepis na pieczone ziemniaki ze świeżym tymiankiem

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ankha 09.11.2013 15:58
fakt,bardzo ładnie wyglądają, takie rumiane
Maria 70 20.10.2013 10:12
Lubię takie ziemniaczki.
dragunia21 18.10.2013 10:21
smakowicie wygląda
Gabi44 17.10.2013 19:20
Oj,smaczne to ,szczególnie wzbogacone serem i boczkiem.
Magula 17.10.2013 08:56
lubię takie ziemniaczki
sanielcia 16.10.2013 22:30
jakie pyszności!
Joannasz3190 16.10.2013 22:10
Rewelacyjnie się prezentują :)
babajaga1969 16.10.2013 22:08
pyszne te ziemniaczki
iwi 16.10.2013 21:46
Palce lizać
Ela_K 16.10.2013 21:27
pięknie wyglądają i na pewno równie dobrze smakują
Misada 16.10.2013 20:59
świetna propozycja
Krzysiek3 16.10.2013 20:51
super sprawa
Klisza 16.10.2013 20:46
apetycznie
Simeo 16.10.2013 20:40
lubię takie
Iwka 16.10.2013 20:37
pyszne muszą być
Silver Teaspoon 16.10.2013 20:33
świetnie wyglądają
SmacznaPyza 16.10.2013 20:21
ja kroję kładąc ziemniaka na drewnianej łyżce, też się sprawdza :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak