Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny mięsne z farszem kurkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka podwójny

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny mięsne z farszem kurkowym

Kroki postępowania

1
2 podwójne filety z kurczaka
przyprawy do smaku: przyprawa do kurczaka, pieprz, sól, papryka słodka, bazylia, oregano
farsz:
300 g świeżych kurek lub mrożonych
2 małe cebule
2 łyżki masła
2 czubate łyżeczki mąki
0,5 szklanki śmietany słodkiej 18%
1 łyżka papryki słodkiej w płatkach
0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
sól do smaku
dodatkowo: foremki do muffinek
Krok 1 - Muffiny mięsne z farszem kurkowym foto
2
Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 6 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron.
Krok 2 - Muffiny mięsne z farszem kurkowym foto
3
Kurki oczyszczamy, myjemy, odcedzamy i kroimy drobno. Cebulę obieramy i kroimy drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę z pieprzem cytrynowym i płatkami suszonej papryki, dodajemy kurki i smażymy tak długo aż puszczą wodę, która odparuje w trakcie smażenia
Krok 3 - Muffiny mięsne z farszem kurkowym foto
4
wtedy dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką, smażymy to wszystko ok.. 7 minut, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Zdejmujemy z ognia do ostudzenia. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą.
Krok 4 - Muffiny mięsne z farszem kurkowym foto
5
Foremki do muffinek smarujemy olejem. Każdą foremką wykładamy mięsem tak by końce wystawały ponad formę.
Krok 5 - Muffiny mięsne z farszem kurkowym foto
6
Układamy farsz.
Krok 6 - Muffiny mięsne z farszem kurkowym foto
7
Nadzienie zakrywamy wystającymi końcami, formułując babeczki.
Krok 7 - Muffiny mięsne z farszem kurkowym foto
8
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy muffiny i posypujemy obficie startym serem. Pieczemy jeszcze ok. 5 minut do momentu rozpuszczenia się sera.
Krok 8 - Muffiny mięsne z farszem kurkowym foto
9
Wyśmienicie smakują z frytkami i sałatką.
Krok 9 - Muffiny mięsne z farszem kurkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 04.02.2016 14:52
szybko i smacznie tak lubię
Christopher 16.10.2013 19:12
Podoba mi się technika.Nie trzeba spinać,obwiązywać ...nic nie wypada .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak