Przepis i sposób przygotowania na: Marokańska sałatka ziemniaczana.
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i każdy przekroić wzdłuż na połowę lub ćwiartki.
Oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę.
Ziemniaki połączyć z papryką, dodać dymkę i świeżą kolendrę, wymieszać.
Polać przygotowanym sosem, dobrze wymieszać ,przykryć i odstawić na 30min.
Przygotowanie sosu.
Do małego rondelka włożyć przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy (oprócz świeżej kolendry i dymki) ,wlać wodę i gotować 2-3 min na wolnym ogniu. Zestawić i przestudzić.
Dodać majonez i jogurt , wymieszać i polać ziemniaki.
Sałatka jest bardzo dobra na zimno, ale jeżeli chcemy to przygotowanym sosem możemy polać ciepłe ziemniaki.
Smacznego!