Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krem z dyni z pieczoną papryką

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dynia 500g
papryka czerwona 3
ser feta do posypania
oliwa
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: krem z dyni z pieczoną papryką

DYNIA: Dynię obieramy, kroimy w kosteczkę. Paprykę kroimy na szerokie plastry, polewamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 60-90minut w temp. 180 stopni.

Do garnka wlewamy bulion i wrzucamy dynię, aby się podgotowała i zmiękła.
Kiedy papryka już się upiecze, wrzucamy ją do woreczka, zawiązujemy i czekamy kilka minut, aby łatwiej było nam zdjąć z niej skórkę. Kiedy papryka jest już obrana, kroimy ją w kostkę i wrzucamy do zupy, doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Lekko podgotować. Następnie ostudzić i zblendować zupę na gładką masę. Warto ostudzić najpierw zupę, bo gdy na gorąco używamy blendera psuje nam się ostrze :)
Ponownie zagotować zupę, aby była ciepła.
Podawać z fetą oraz grzankami tymiankowymi :)Zamiast fety można użyć również sera pleśniowego, również smakuje fantastycznie :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 12.11.2013 20:11
wygląda kusząco
eliza135 14.10.2013 18:29
pyszna zupka
IwonaDD 14.10.2013 17:35
świetnie połączone smaki
Ania321 14.10.2013 17:14
takiej zupy jeszcze nie jadłam, muszę zrobić w najbliższym czasie bo zapowiada się smacznie :)
msmors 14.10.2013 14:44
ciekawa wersja zupy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak