Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto przekładane musem jabłkowo-brzoskwiniowym

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto I:
jajko 2 szt
margaryna 10 dag
cukier 10 dag
mąka 10 dag
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Ciasto II:
jajko 2 szt
margaryna 10 dag
cukier 10 dag
mąka 10 dag
mak 10 dag
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Ciasto III
jajko 2 szt
margaryna 10 dag
cukier 10 dag
mąka 10 dag
wiórki kokosowe 10 dag
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Ciasto IV:
jajko 2 szt
margaryna 10 dag
cukier 10 dag
mąka 10 dag
orzechy mielone 10 dag
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
do przełożenia:
jabłka 1 kg
brzoskwinie 1 kg
woda 1/2 szkl
cukier 5 łyżek
galaretka brzoskwiniowa 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto przekładane musem jabłkowo-brzoskwiniowym

Kroki postępowania

1
Ciasto I:
Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć na puch wraz z cukrem, ciągle ucierając dodać żółtka, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st przez ok. 20 min.
Krok 1 - Ciasto przekładane musem jabłkowo-brzoskwiniowym foto
2
Ciasto II zrobić i upiec tak samo jak ciasto I.
Krok 2 - Ciasto przekładane musem jabłkowo-brzoskwiniowym foto
3
Ciasto III i IV również przygotować i upiec tak samo jak ciasto I.
Krok 3 - Ciasto przekładane musem jabłkowo-brzoskwiniowym foto
4
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki, Brzoskwinie również obrać, usunąć pestki i również pokroić w plasterki. Jabłka wraz z brzoskwiniami wrzucić do garnka, dodać cukier oraz wodę i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż owoce się rozgotują. Gdy owoce będą już rozgotowane, całość zblenderować, aby powstał jednolity mus owocowy. Mus ponownie zagotować dodając do niego sypki proszek z galaretek. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Krok 4 - Ciasto przekładane musem jabłkowo-brzoskwiniowym foto
5
Gdy mus jabłkowy będzie zimny i zacznie gęstnieć przełożyć nim placki w dowolnej kolejności.
Wierzch ciasta polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstawić do lodówki do następnego dnia, aby mus całkowicie zgęstniał, a ciasto zrobiło się miękkie.
Krok 5 - Ciasto przekładane musem jabłkowo-brzoskwiniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.05.2014 01:28
Dobre ciasto.
2milutka 12.03.2014 08:10
pysznie wygląda;)
ZEWA 26.02.2014 09:55
smakowicie wygląda :)
Kejti 13.02.2014 10:43
Zapewne jest pyszne :-)
dorrota 05.02.2014 21:54
genialnie wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej
krokus 05.02.2014 17:47
Pysznie wygląda
paula99926 27.01.2014 00:24
na pewno pyszne:-)
as28 22.01.2014 13:24
mniam mniam
Iwona32 15.01.2014 10:55
fajne polecam
Aannkaa82 14.01.2014 19:56
Jak pięknie i równiuteńko ukrojone... nigdy mi się to nie udaje.. :)
agnieszka131919 07.01.2014 08:24
bardzo dobre
stokrotka 04.01.2014 10:20
lubię takie ciasteczka
Kuchenka 29.12.2013 20:44
super ciacho, apetyczne!!!
norweska20 11.12.2013 00:09
deserek rewelacyjny
mela25 04.12.2013 17:58
wygląda przepysznie
Monika10 01.12.2013 00:00
super deser
SylwiaMagdaSabin 26.11.2013 23:55
zapewne pyszne ciasto
Sroczka 18.11.2013 23:33
To ciasto wygląda na bardzo smakowite.
Edith85 17.11.2013 20:44
Wygląda imponująco :)
pawlito 16.11.2013 11:09
pysznie wygląda
luna19 07.11.2013 22:12
fajne ciasto .. apetyczne
Ankha 05.11.2013 15:13
wygląda bardzo apetycznie
Małgorzata106 03.11.2013 07:39
przepyszne
Klausia 31.10.2013 19:22
ciasto bardzo ładnie się prezentuje :)
juuusta 31.10.2013 08:49
W sam raz do kawusi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak