Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w sosie pomarańczowo-imbirowym

3.0
(17)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Ciekawy pomysł na przygotowanie dorsza! W takiej wersji sprawdzi się w codziennym menu, ale też może zagościć np. na wigilijnym stole. Ryba z tego przepisu smakuje wyśmienicie, jest pikantna i aromatyczna.

Składniki:

imbir starty 2 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
pomarańcz skórka 1 łyżeczka
pomarańcza 1 sztuka
migdały uprażone 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
filet z dorsza 2 sztuki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Imbir pachnie pięknie cytryną, ale smak ma zdecydowany, wyrazisty. Jest bardzo pikantny, ostry, działa orzeźwiająco. Bardzo dobrze komponuje się z czosnkiem i chilli. Dodatek skórki pomarańczowej i cytrynowej wzmaga jego cytrusową nutę. W zasadzie, imbiru nie powinno łączyć się z ziołami, ale z przyprawami korzennymi, tak. Dania tłuste czyni lżejszymi, poprawia trawienie. Należy stosować go z umiarem, bo przedawkowanie zepsuje smak potrawy nieodwracalnie

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w sosie pomarańczowo-imbirowym

3 cm korzenia imbiru pokroić w poprzek na 2 mm plasterki i potem na słupki. Przesmażyć na 2 łyżkach oliwy do zbrązowienia. Wyjąć z oliwy i przełożyć na papier do pieczenia. Mamy smaczną posypkę do ryby.

Na oliwie, po imbirze, smażymy rybę, doprawioną solą, pieprzem i obłożoną mieszanką startego imbiru, przeciśniętego czosnku i skórki pomarańczowej.

Po 2-3 minutach przewracamy rybę, polewamy sokiem z pomarańczy i smażymy aż sos się trochę zredukuje (odparuje).

Podajemy z sosem z patelni, posypaną uprażonymi płatkami migdałowymi i słupkami imbiru. Możemy posypać liśćmi melisy. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 11.02.2016 09:19
smaczny dorsz, wygląda bardzo smakowicie
pestka 21.10.2013 09:54
ciekawe danie - ale taką fotografię już widziałam przy innym przepisie dot ryby
arbuzowo 11.10.2013 07:28
bardzo ciekawa propozycja
Kuchenka 10.10.2013 10:29
fajne pomysłowe danie
marcia7 08.10.2013 00:05
artystycznie podany

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak