Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak faszerowany na dwa sposoby
Kroki postępowania
Umiejętnie przy pomocy ostrego noża wyciągamy kości.
Ja robię to w następujący sposób:
Układam kurczaka na deseczce grzbietem do góry, robię pionowe nacięcie i oddzielam mięso od grzbietu. Skrzydełka (odcinam końcówki) w stawach wyłamuję i obieram mięso od kości nie przecinając skóry. Tak samo postępuję z udkami. Po usunięciu wszystkich kości nacieramy kurczaka przyprawami ,soli, białego pieprzu i papryki ostrej w proszku) i pozostawiamy na pół godziny.
Wątróbkę smażymy w całości na maśle, po wystygnięciu kroimy w dużą kostkę. Pieczarki kroimy w talarki i także dusimy przez chwilę na maśle.Surowy filet z kurczaka mielimy , dodajemy mięso mielone,posiekaną natkę pietruszki oraz sól, pieprz, wegetę, jajko, bułkę tartą, pieczarki i wątróbkę. Całość dokładnie wyrabiamy.
FARSZ Z PAPRYKĄ:
Paprykę kroimy w kostkę,wątróbkę smażymy w całości na maśle, po wystygnięciu kroimy w dużą kostkę.Surowy filet z kurczaka mielimy , dodajemy mięso mielone,posiekaną natkę pietruszki oraz sól, pieprz, wegetę, jajko, bułkę tartą, paprykę i wątróbkę. Całość dokładnie wyrabiamy.
Układamy je na blaszce ,wkładamy do piekarnika i pieczemy 1 godz. w temp. 200 stopni. Po upieczeniu delikatnie usuwamy nitkę.