Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z budyniem i galaretką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżka
budyń waniliowy
galaretka wiśniowa 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z budyniem i galaretką

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem.
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na koniec delikatnie należy wmieszać pianę z białek.
Tak powstałe ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut.
kiedy cisto się piecze rozrabiamy galaretki w nieco mniejszej ilości wody. odstawiamy do ostygnięcia.
Upieczone i ostudzone ciasto należy przekroić na połowę. Budyń robimy według przepisu na opakowaniu.
Jeszcze ciepły przekładamy na jedną połówkę ciasta i równo rozsmarowujemy. Zakrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta smarujemy dżemem.
Powinna być to cienka warstwa. Na dżem wykładamy tężejąca galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki, aż całkowicie stężeje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.04.2014 01:14
Dobre ciasto.
Agata
Agata 23.09.2013 12:53
pyszne ciasto
ana1 23.09.2013 07:32
ależ pysznie wygląda
monisia1977 23.09.2013 06:08
super wygląda
sylwia_mc 23.09.2013 03:50
Proste ciasto, ale pięknie wygląda i jest bardzo smaczne
babeczka007 22.09.2013 22:18
ciekawy przepis
Lukasz 22.09.2013 21:24
prosty i pyszny
pati100015 22.09.2013 20:38
Pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak