Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z kiszonej kapusty

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 1/2 kg
cebula 1 sztuka
por 1 sztuka
grzyby leśne 1/2 kg
przecier pomidorowy 2 szklanki
sól
pieprz
łopatka bez kości 1 kg
kiełbasa podwawelska 2 laski

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z kiszonej kapusty

Kroki postępowania

1
Grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę i gotujemy, następnie podsmażamy. Odcedzamy.
Krok 1 - Bigos z kiszonej kapusty foto
2
Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru kwasu i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy wcześniej pokrojony i podsmażony por i cebulę.
Mięso oczyszczamy, dokładnie myjemy, przekładamy do naczynia do zapiekania, oprószamy przyprawami, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, obkładamy wiórkami smalcu i zapiekamy około 1 1/2 godziny w piekarniku w 190 stopniach, studzimy i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do kapusty.
Krok 2 - Bigos z kiszonej kapusty foto
3
Dodajemy grzyby, bigos doprawiamy do smaku, wlewamy przecier pomidorowy i dusimy na niewielkim ogniu jeszcze 40 minut by smaki dobrze się połączyły.
Krok 3 - Bigos z kiszonej kapusty foto
4
Gorący bigos przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy 90 minut.
Krok 4 - Bigos z kiszonej kapusty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mamusia1 30.04.2014 11:07
smaczny i szybki w zjadaniu
gacopierz23 20.04.2014 14:43
Smaczne zapasy
Konczi 01.10.2013 15:18
super bigosik
lara 01.10.2013 14:45
bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak