Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowy twarożek z solą i pieprzem białym...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko w worku 1 litr
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: domowy twarożek z solą i pieprzem białym...

mleko w worku niepasteryzowane 3.2% przelać do dzbanka dodać sól i pieprz biały zmielony

nakryć gazą i odstawić na 2-3 dni do skwaśnienia

gdy mleko jest mocno ukwaszone dzbanek wstawić do garnka z wodą i podgrzać

najlepiej do 70-80C - większa temperatura spowoduje, że twarożek będzie twardy i niedobry

po podgrzaniu twarożek oddzieli się od serwatki i delikatnie wszystko wylać na odpowiedniej wielkości bardzo drobne sitko i zostawić do obcięknięcia serwatki na kilka godzin

gotowy twarożek dobrze się przekłada z sitka na talerzyk

nie ma lepszego twarożku kupnego od takiego domowego.......SMACZNEGO!!!

można też przyśpieszyć ukwaszenie mleka dodając łyżkę śmietany kwaśnej

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 28.09.2013 21:56
Domowy twarożek najlepszy.
6zer
6zer 28.09.2013 21:32
zawsze jadłam podobny twaróg u babci
idealme 28.09.2013 21:29
pyszności ! ;) bardzo smaczne
sylwia_mc 28.09.2013 21:14
pamiętam jak moja babcia robiła biały ser, tylko z mleka od krowy ale ten wygląda pięknie prawie jak u babci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak