Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki z boczkiem i cebulką pieczone w gruboziarnistej soli morskiej

5.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszne, niezwykle aromatyczne ziemniaczki pieczone w soli morskiej gruboziarnistej. Pieczenie w soli zatrzymuje wilgoć i aromaty w produkcie - to super sposób na pieczenie ryb i warzyw!

Składniki:

ziemniak 6 szt
sól 1kg gruboziarnista morska
cebula 1 szt
rozmaryn świeży 1 pęczek
białko 1 szt
woda 100 ml
boczek 3 plastry
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 łyżeczka

Porada

PS. Najlepsze do tego przepisu są gałązki świeżego rozmarynu; jeśli jednak nie masz go w domu użyj suszonego.

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki z boczkiem i cebulką pieczone w gruboziarnistej soli morskiej

Kroki postępowania

1

1.Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą (nie obierać);

2. Każdego ziemniaka przekroić wzdłuż na pół, do środka włożyć 1-2 krążki cebuli, plaster boczku, kilka listków rozmarynu, zamknąć obydwie połówki ziemniaka i tak aż do wykończenia składników;

Krok 1 - Ziemniaki z boczkiem i cebulką pieczone w gruboziarnistej soli morskiej foto
2

2. Białko rozbić z wodą za pomocą widelca;

Krok 2 - Ziemniaki z boczkiem i cebulką pieczone w gruboziarnistej soli morskiej foto
3

3. Białko rozbite z wodą wymieszać z solą, dodać rozmaryn, pieprz.

Krok 3 - Ziemniaki z boczkiem i cebulką pieczone w gruboziarnistej soli morskiej foto
4

4. Połowę soli włożyć do formy, rozprowadzić równomiernie, na to położyć przygotowane ziemniaki, przykryć resztą soli, w miarę możliwości wyrównać wierzch;

5.Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić formę z ziemniakami i piec 1h;
Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzić wykałaczką czy ziemniaczki są miękkie. Oczyścić z soli ziemniaki i podawać.

PS. Ziemniaki można też piec w całości, bez faszerowania wtedy należy rozgrzać piekarnik do 200-220 stopni;

Krok 4 - Ziemniaki z boczkiem i cebulką pieczone w gruboziarnistej soli morskiej foto
5
Podawać gorące! Smacznego!
Krok 5 - Ziemniaki z boczkiem i cebulką pieczone w gruboziarnistej soli morskiej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 27.10.2013 13:29
ciekawy pomysł:-)
Klausia 26.10.2013 09:09
to szkoda trochę :D
IwonaDD 25.10.2013 19:15
wyrzucam, robi się twarda jak kamień
Klausia 25.10.2013 14:11
Wspaniałe :) Widziałam kiedyś coś podobnego, wykorzystujesz jakoś później tę sól czy trzeba wyrzucić :( ?
EmciaPichci 20.10.2013 00:32
świetny pomysł :)
agogo2 10.10.2013 22:34
rewelacyjny przepis
Katarzyna59 01.10.2013 21:05
wyglądają zjawiskowo
mysza75 01.10.2013 14:58
Jakie do dobre i pomysłowe w tej soli :-)
caralajna 01.10.2013 07:23
te ziemniaczki wyglądają nieprzyzwoicie smacznie ;)
Łucja 30.09.2013 23:08
ależ bym zjadła :) pycha!!
Konczi 29.09.2013 13:10
fantastyczny pomysł - rewelacja
IZABELA29 28.09.2013 13:16
smaczne danie
Mniam 28.09.2013 12:29
O tak! Jadłam je kiedyś są przepyszne!
ONY_za_kare 28.09.2013 10:52
wow! rewelacyjny pomysł na ziemniaczki
Alex_M 28.09.2013 10:39
te ziemniaczki musza byc przepyszne!!
Olga_SK 28.09.2013 09:19
Co za pomysł! Zaintrygował mnie ten przepis - zapisuję do wykorzystania :)
fotoviderek 28.09.2013 08:39
Niesamowite ziemniaczki, pycha, a jak cudnie wyglądają:)
paulina2157 28.09.2013 07:19
Spojrzałam na zdjęcie i od razu wiedziałam że takie cudo to tylko Ty mogłaś stworzyć :)
Monika58 27.09.2013 22:58
pyszne, tak pieczonych nie jadłam
Marta1986 27.09.2013 21:31
bardzo smaczne
Karolcia12 27.09.2013 21:24
takiej potrawy nie jadłam
Kuchenka 27.09.2013 21:16
apetyczne danie
sylwia_mc 27.09.2013 21:07
świetny pomysł, wyglądają super
Janina 27.09.2013 20:58
Pyszności;)
Renata9 27.09.2013 20:27
ale pyszne te ziemniaczki z boczkiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak