Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przetwory - papryka konserwowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka 5 kg
woda 10 szklanek
ocet 10 % 2 szklanki
cukier 3 szklanki
sól 4 łyżki
olej 1 łyżeczka do każdego słoiczka

Przepis i sposób przygotowania na: Przetwory - papryka konserwowa

Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na kawałki, ułożyć w słoikach. Ja pokrojoną paprykę segreguję na dwie grupy bo nie zawsze trafia się piękna i długa papryka. Do jednych słoików trafiają proste i duże kawałki a do drugich małe kawałki, które po zamarynowaniu wykorzystuję do sałatek. Składniki zalewy zagotować i przestudzić. Letnią zalewą zalać paprykę, do każdego słoiczka dodać po łyżecce oleju, zakręcić. Słoiki wstawić do garnka i zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować 10 minut od zagotowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 25.02.2014 15:13
fajne przetwory
Janina 28.09.2013 08:19
Bardzo lubię taką paprykę;)
ONY_za_kare 27.09.2013 17:54
super papryka!
Ola1984 27.09.2013 11:10
Robię paprykę bardzo podobnie. Jest pyszna i krucha.
sylwia_mc 27.09.2013 10:01
bardzo lubię
dwa pokoje z kuchnią 27.09.2013 09:19
pyszotka! dawno nie używałam więc chyba skorzystam z przepisu i zrobię słoiki
Magula 27.09.2013 08:55
lubię taka papryczkę do sałatek
iwi 27.09.2013 06:15
pyszna przez cały rok

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak