Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

porcja rosołowa 0,5 kg
skrzydełka kurczaka 3 sztuki
włoszczyzna
woda 2 litry
natka pietruszki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki
sól
makaron nitki

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół.

Mięso opłukałam,przełożyłam do garnka i zalałam zimną wodą.Nastawiłam na gotowanie.W między czasie zajęłam się włoszczyzną (dodałam 3 marchewki,1 pietruszkę,kawałek selera i kapusty,cebulę i natkę pietruszki)oskrobałam warzywa,cebulę opaliłam na gazie,posiekałam świeżą natkę pietruszki. Dodałam wszystkie warzywa do gotującego się mięsa.Dołożyłam do garnka liście laurowe,ziele angielskie i odrobinę wszystko posoliłam i obsypałam pieprzem.Zostawiłam całość do gotowania się na małym płomieniu na około 2 godziny.Zbierałam powstającą na wierzchu pianę-"szumowiny".W między czasie jak rosół się gotował ugotowałam makaron.Po upływie lekko ponad 2 godzin,gdy warzywa były miękkie,mięso ugotowane,a woda przemieniła się w esencjonalny,aromatyczny wywar z pływającymi"okami"rosół był gotowy.Wyjęłam warzywa i mięso. Odcedziłam rosół przez sitko.Pokroiłam ugotowaną marchewkę i dodałam ją do rosołu.Do rosołu dodałam także kawałki z gotowanego mięsa.Podgrzewając odcedzony rosół z dodatkiem mięsa i pokrojonych w krążki marchewek dosypałam do niego sporo suszonej pietruszki i trochę lubczyku.Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.Do talerza nakładałam makaron i zalewałam rosołem i porcja rozgrzewającej,aromatycznej zupy gotowa.
Rosół to świetna propozycja na wartościowy,solidny i rozgrzewający posiłek w jesiennym czasie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 29.09.2013 09:44
Apetyczny rosołek:)
6zer
6zer 26.09.2013 20:25
uwielbiam, idealna baza na inne zupy drugiego dnia
Ewa104 26.09.2013 16:30
Jeśli mogę coś doradzić,to cebulę lepiej zrumień na suchej teflonowej patelni.Dodawanie opalanej na gazie cebuli jest szkodliwe dla zdrowia. Mam też pytanie odnośnie natki.Czy dobrze rozumiem,że świeżą posiekaną natkę dodajesz na początku gotowania a po ugotowaniu i przecedzeniu dajesz suszoną? Ja uwielbiam zapach świeżej natki i skoro taką dysponujesz to lepiej dać taką niż suszoną a świeżą po wygotowaniu i przecedzeniu wyrzucać.Chyba,że źle czytam przepis,to sorki.
cukiereczek 26.09.2013 16:16
domowy najlepszy
Kuchenka 26.09.2013 15:59
zwykły domowy rosół, ale wygląda fajnie
Papryczka 26.09.2013 15:48
rosołek to ja lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak