Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KLUSKI LENIWE

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
jajko 2 szt
sól do smaku
biały ser 500 półtłusty

Przepis i sposób przygotowania na: KLUSKI LENIWE

Kroki postępowania

1
Kluski dla leniwych.
Szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Mięciutkie i pulchne.
Podawane zazwyczaj z bułką tartą i cukrem,
smażone na maśle i popruszone cynamonem.
Pychotka ;-)
Krok 1 - KLUSKI LENIWE foto
2
Ser przepuściłam przez praskę.
Krok 2 - KLUSKI LENIWE foto
3
Dodałam mąkę, jajka i sól.
Krok 3 - KLUSKI LENIWE foto
4
Zagniotłam ciasto podsypując mąkę i uformowałam z niego wałeczki.
Krok 4 - KLUSKI LENIWE foto
5
Pokroiłam je na małe romby.
Krok 5 - KLUSKI LENIWE foto
6
Wrzucałam kluski do gotującego i posolonego wrzątku.
Po wypłynięciu na powierzchnię wody,
jeszcze chwilkę gotowałam.
Krok 6 - KLUSKI LENIWE foto
7
Wyjmowałam i układałam kluski na talerzach.
Krok 7 - KLUSKI LENIWE foto
8
Najlepiej podawać od razu po ugotowaniu.
Ale mnie smakują podsmażone na masełku, z dodatkiem bułki tartej i posypane cukrem.
Smacznego!
Krok 8 - KLUSKI LENIWE foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 26.11.2014 14:46
Bardzo lubię leniwe
eliza135 29.09.2013 19:43
smaczne takie
2milutka 26.09.2013 13:56
bardzo fajnie opisujesz przygotowanie dań krok po kroku:) Podoba mnie się to!
Konczi 26.09.2013 11:56
dawno takich nie jadłam, muszę koniecznie zrobić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak