Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ze śliwkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka
jajko 1 szt
śliwki węgierki
śmietana
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ze śliwkami

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.Wystudzić i przepuścic przez maszynkę lub praskę.Dodać jajko i mąkę-maki objętościowo tyle co ziemniaków.Zagnieść ciasto jak na kopytka.Zrobić rulon ,pokroić na porcje.
Sliwki wypestkować .Każdą porcję ciasta rozgnieść na stolnicy na krążek takiej wielkości aby ułożoną na środku połówkę śliwki zawinąć ciastem tworząc kulkę.Gotowe knedle wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy.Wyciągamy na taqlerz dopiero jak wszystkie wypłyna.
Podajemy polane śmietaną i posypane cukrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 06.01.2014 21:14
Smakowicie wyglądają.
kriko 15.09.2013 09:37
super knedelki
w mojej kuchni 14.09.2013 08:34
lubię ze śmietaną
pajbek 14.09.2013 04:56
Pyszne knedelnki Ci wyszły :-)
LoLa 14.09.2013 04:11
sezon sie kończy a ja w tym roku jeszcze niejadłam
Mniam 14.09.2013 00:42
U mnie też już gościły na stole.
Wiesława1 13.09.2013 21:14
pyszne..też już robiłam wkońcu sezon na śliwki
Luki 13.09.2013 20:52
oj zjadłoby się takie knedle

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak